World Press Photo 2022 winnaars bekend gemaakt

Christel de Wolff 1135
World Press Photo heeft de internationale winnaars bekend gemaakt van de jaarlijkse prestigieuze fotoverkiezing. De winnaars werden gekozen uit maar liefst 64.823 inzendingen van 4.066 fotografen uit 130 landen.

Winnaar World Press Photo of the Year: Amber Bracken

De Canadese Amber Bracken wint met haar foto die ze voor The New York Times maakte. We zien een veld met kruizen waaraan rode jurken wapperen. De foto symboliseerd een herdenking van de kinderen die zijn overleden aan de Kamloops Indian Residential School, een school opgericht om inheemse kinderen te assimileren. Er werden op 19 juni 2021 maar liefst 215 anonieme graven gevonden.

Bekijk de winnende foto.

Jury voorzetter Rena Effendi over dit beeld: "Het is een soort beeld dat zich in je geheugen verschroeit, het wekt een soort zintuiglijke reactie op. Ik kon bijna de stilte op deze foto horen, een rustig moment van wereldwijde afrekening voor de geschiedenis van kolonisatie, niet alleen in Canada maar over de hele wereld."

Prijzengeld World Press Photo

Elke regionale winnaar van de wedstrijd ontvangt een geldprijs van € 1.000, opname in de jaarlijkse wereldwijde tentoonstelling, opname in het jaarlijkse jaarboek, publicatie en een persoonlijk profiel op de World Press Photo-website, promotie op World Press Photo-platforms, een uitnodiging voor het winnaarsprogramma en een fysieke prijs. Naast hun regionale prijzen ontvangen wereldwijde winnaars ook een extra geldprijs van € 5.000 en een extra fysieke prijs.

Vakkundige jury

De jurering van de World Press Photo Contest 2022 vond plaats van 17 januari tot en met 2 maart 2022. Het ging om regionale jury's en een wereldwijde jury. De regionale jury's maakten eerst een selectie van inzendingen per categorie in hun regio, waarna de wereldwijde jury besliste over de regionale winnaars en daaruit de wereldwijde winnaars. Lees meer over de jury en het beoordelingsproces of lees het juryrapport.
 

World Press Photo tentoonstelling 2022 en jaarboek

De World Press Photo Exhibition 2022 gaat op 15 april in première in De Nieuwe Kerk in Amsterdam, voordat de wereldwijde tournee begint. Aankomende tentoonstellingen worden bevestigd en het hele jaar door aan de kalender toegevoegd. De tentoonstelling van 2021 was te zien op 66 locaties in 29 landen. Het nieuw ontworpen World Press Photo Yearbook 2022 toont de prijswinnende beelden, verhalen en producties van de wedstrijd. Het Jaarboek bevat verdiepende essays en een juryrapport voor context en reflectie. Het boek verschijnt in zes talen en is vanaf begin mei verkrijgbaar.

Info: www.worldpressphoto.org

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel