World Food Photography Awards open voor inzending
De World Food Photography Awards, gesponsord door Bimi®, viert wereldwijd voedselfotografie. De wedstrijd is geopend voor inzendingen voor de aankomende editie van 2026.
Toegankelijk voor iedere fotograaf
De wedstrijd – die alweer voor de 15e keer wordt gehouden – nodigt amateur- én professionele fotografen uit om hun foto's van voedselverhalen uit de hele wereld te delen. Landschapsfotografie, fotojournalistiek, bruiloftsfotografie, portretfotografie, reisfotografie of elke andere stijl van fotografie is welkom.
Er is een hoofdprijs van 5,000 Britse pond te winnen. Alle foto’s van de finalisten worden tentoongesteld in de prestigieuze Mall Galleries in Londen. Daarnaast wordt een geselecteerde reeks foto's van de finalisten ook tentoongesteld in de iconische winkel Fortnum & Mason in Piccadilly.
Voedsel als universeel verhaal
"Eten is de hartslag van het leven – te veel, te weinig, oogst, droogte, schoonheid en rampspoed – het verbindt ons allemaal", zegt oprichtster van de Awards Caroline Kenyon. "Niets vertelt deze belangrijke verhalen met meer impact dan de foto's die fotografen ons vanuit de hele wereld sturen."
Met meer dan 25 categorieën laten de Awards zien dat voedsel op allerlei manieren ons leven raakt; van verbouwen, oogsten en koken tot eten, vieren en overleven.
Dit jaar is er een nieuwe categorie in het leven geroepen in samenwerking met UK for UNHCR, genaamd ‘Voedsel als thuis’. Deze categorie is voor mensen die zélf hebben meegemaakt hoe het is om te moeten vluchten vanwege conflicten of vervolging. Het gaat om foto's die laten zien hoe voedsel herinneringen aan thuis oproept.

Lizzie Mayson, World Food Photography Awards gesponsord door Bimi®
Extra prijs in samenwerking met M&S Food
Voor de wedstrijd van dit jaar wordt er eveneens een bijzondere nieuwe prijs geïntroduceerd in samenwerking met M&S Food. De details hierover worden binnenkort bekendgemaakt.
Jury van wereldklasse
De internationale jury van dit jaar staat onder leiding van de legendarische voedselfotograaf David Loftus. Overige juryleden zijn René Redzepi, mede-eigenaar van Noma, Tom Athron, CEO van Fortnum & Mason, Sergio en Javier Torres, bekende chef-koks, Rein Skullerud, senior fotograaf en foto-editor bij het Wereldvoedselprogramma, Henrique Sá Pessoa, bekroonde chef-kok met Michelinster, Claire Reichenbach, CEO van de James Beard Foundation, en Jamie Oliver, chef-kok, restauranthouder en voedselactivist.
Ervaringen van oud-finalisten
"Zelfs als je niet wint, krijg je meer inzicht in je stijl. Je daagt jezelf creatief uit en wint aan bekendheid. Dat is veel waard," vertelt Jasmina Kazemier, voormalig finalist.
"Voor mij is deze wedstrijd een van de beste fotowedstrijden ter wereld", zegt Louise Rayner, voormalig finaliste. "Meedoen aan zo'n grote, wereldwijde wedstrijd is écht een hele stap; je moet lef en zelfvertrouwen hebben. Ondertussen weet je nooit waar de juryleden naar op zoek zijn. Ik deed op de allerlaatste dag mee, bang dat ik niks zou bereiken, maar ik haalde de finale met een foto die ik snel met mijn telefoon had gemaakt. Je weet dus nooit wat er kan gebeuren!"

Marco Rutten, World Food Photography Awards gesponsord door Bimi®
Doe mee
Ga voor meer informatie en om mee te doen aan de wedstrijd naar: www.worldfoodphotographyawards.com
Inschrijvingen sluiten zondag 8 februari 2026
Foto boven artikel: Kate Ireland, World Food Photography Awards gesponsord door Bimi®