Word on the street is spiegelloos

Amy Schutte 658 0
De spiegelloze camera is aan een opmars bezig. De laatste jaren is het van een kleine, maar gestaag groeiende speler in de cameramarkt naar marktleider in het consumentensegment gegaan. Ook in het professionele segment is er een stijgende lijn zichtbaar, met Olympus en Fujifilm als aanvoerders. De meeste merken zijn inmiddels bij hun tweede generatie (semi-)professionele spiegelloze camera’s aanbeland en gaandeweg worden ze steeds beter. Zo veel beter, dat ze niet veel meer onderdoen voor DLSR’s.

Snel scherp

Wat vooral een grote stap is geweest voor de spiegelloze camera ontwikkeling, is de ‘no black-out’ elektronische zoeker, die veel sneller ververst en razendsnel scherpstelt. De Sony A9 bijvoorbeeld, kan 20 fps schieten, terwijl de focus per frame kan worden aangepast. Dit zijn technologieën die de DLSR in de schaduw zetten.

Geen geluid

Het voor de hand liggende voordeel is natuurlijk dat er geen spiegelmechanisme in de camera’s zit, maar volledig elektronisch opereert. Dit betekent dus dat je volledig geluidloos kunt fotograferen en geen trilling van het binnenwerk hebt.

Na afloop focus aanpassen

Een ander fijn snufje is de post focus functie. Die zorgt ervoor dat je nooit meer onscherpe foto’s hoeft te hebben, want de camera vangt alle mogelijke focuspunten, zodat je later kunt selecteren welke je wil. Hiermee kun je ook focus stacken, zodat je altijd de maximale scherptediepte kan bereiken, onafhankelijk van de lensopening.

Foto's met videofunctie

Panasonic’s Lumix G9 heeft een video capaciteit van ‘6K Photo’, waarbij de camera een video vastlegt waaruit je nadien één frame kiest en opslaat als jpeg-bestand. De 6K foto’s kan 30 fps aan, waarbij elk frame 18.7 megapixels is. Bij de ‘4K Photo’ is dat zelfs 60 fps van 8.3 mp. Panasonic heeft beloofd om in 2020 met 8K video te komen, waarschijnlijk ook met ‘8K Photo’. Dit is ongelooflijke winst voor sportfotografen maar ook in andere bewegende onderwerpen, zoals mode of kinderen, zal het een toevoeging zijn.

Spiegel of niet?

Kortom, spiegelloze camera’s hebben behoorlijk wat te bieden. In een wereld waarin efficiëntie belangrijk is, ook in fotografie, kunnen ze van toegevoegde waarde zijn voor veel (semi-) professionals. Al komt het nemen van mooie foto’s natuurlijk nog steeds aan op een goede fotograaf, de nieuwe generatie spiegelloze camera’s maken het zeker makkelijker.

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy