Toen Alfred Hitchcock een fotoverhaal regiseerde

Wist je dat Alfred Hitchcock ooit een fotoverhaal regisseerde?

Jasper van Bladel 607 0
Alfred Hitchcock is een van de meest beroemde filmmakers van de vorige eeuw. Maar wisten jullie dat hij zich ook weleens met fotografie inliet? In 1942 verscheen in Life Magazine het beeldverhaal ‘Have you heard?’, dat door Hitchcock werd geregisseerd.

We kennen Hitchcock als een van de meest beroemde filmregisseurs uit de 20e eeuw. Een groot gedeelte van zijn films is wereldberoemd geworden door zijn befaamde directie. Ook in technische zin heeft hij veel bijgedragen aan de ontwikkelingen binnen de filmwereld. Zo is zijn dolly-zoom effect uit de film Vertigo (1958) beroemd geworden. Dat effect wordt nu nog steeds gebruikt.

Beeldverhaal

Maar wisten jullie dat Hitchcock zich niet alleen met film bezig hield? Een enkele keer liet hij zich namelijk ook met fotografie in. Zo verscheen er in 1942 een beeldverhaal in Life Magazine waarvoor hij de regie deed. In dat beeldverhaal ‘Have you heard?’ worden de kwalijkheden van het verspreiden van geruchten in oorlogstijd behandeld. In een 18-delig fotoverhaal wordt duidelijk dat je maar beter je mond kunt houden over eventuele geruchten of geheimen. De foto’s werden overigens gemaakt door Life-fotograaf Eliot Elisofon.

Bekijk ook: Het Genie: Alfred Hitchcock
B
ekijk ook: Timelapse van Hitchcock's Rear Window

Scenes

Het mooie is dat je, ondanks dat het dus geen film van Hitchcock betreft, duidelijk kunt zien dat de grote Alfred Hitchcock zich met deze productie heeft bemoeid. De scenes lijken soms zelfs rechtstreeks uit één van zijn films weggelopen. De spanning en mystiek in zijn films ligt duimendik op sommige van de beelden. Daarnaast staat de regisseur natuurlijk bekend om zijn vele cameo-verschijningen in zijn eigen films. Oók in dit beeldverhaal is hij zelf te zien. Op slide 14 maakt hij zijn opwachting in een café, terwijl op een armlengte afstand een mysterieuze man met hoed een verhaal opvangt van een stelletje dat niet al te voorzichtig omgaat met gewichtige informatie.

Het is mooi om te zien dat een bekende filmregisseur zijn specifieke stijl en regie ook toe heeft gepast op een fotoverhaal. Dat zouden meer filmregisseurs moeten doen.

Bekijk het beeldverhaal hier

 

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper