Wereldwijde winnaars World Press Photo Wedstrijd 2024 bekend

Redactie DIGIFOTO Pro 424

De wereldwijde winnaars van de World Press Photo Wedstrijd van dit jaar, gekozen uit duizenden inzendingen, bevatten dit jaar "verhalen over wanhoop, honger, oorlog en verlies - maar ook over doorzettingsvermogen, moed, liefde, familie, dromen en meer vlinders dan je voor mogelijk houdt." aldus Executive Director World Press Photo, Joumana El Zein Khoury.

De winnende foto's worden gepubliceerd in het World Press Photo Jaarboek 2024 dat begin mei bij Uitgeverij Lannoo zal verschijnen in het Nederlands. Meer informatie over de winnaars en de wedstrijd kunt u hier vinden.

Opzet World Press Photo Jaarboek 2024

Het World Press Photo Jaarboek omvat de beste fotojournalistiek en documentairefotografie van het afgelopen jaar. De foto's geven ons de mogelijkheid een blik te werpen op werkelijkheden die we anders zouden hebben gemist. Ze maken ons bewust van onrecht en conflicten waar we anders geen weet van zouden hebben. Het feit dat die werkelijkheden vaak over het hoofd werden gezien en soms zelfs ontkend werden door mainstream media en de politiek, laat zien hoe belangrijk deze beelden zijn om ons een nieuw perspectief te bieden. Het jaarboek helpt daarbij.

De winnaars

Op de winnende foto wiegt de Palestijnse Abu Maamar (36 jaar) in het mortuarium van het Nasser Hospital het lichaam van haar nichtje Saly (5 jaar), die samen met vier andere familieleden om het leven kwam toen een Israëlische raket hun huis raakte. Mohammed Salem, de winnaar van de World Press Photo of the Year, zegt erover: “Het was een krachtig en verdrietig moment en ik voelde dat het beeld het bredere gevoel samenvat van wat er in de Gazastrook gebeurde”.

Het 75 jaar durende conflict tussen Israël en Palestina escaleerde op 7 oktober 2023, toen Hamas aanvallen lanceerde op meerdere locaties in het zuiden van Israël, waarbij ongeveer 1.200 mensen omkwamen, meer dan 2.500 gewond raakten en ongeveer 250 mensen ontvoerd werden. Als reactie daarop lanceerde Israël luchtaanvallen en verklaarde de volgende dag formeel de oorlog aan Hamas, waarbij legerreservisten werden gemobiliseerd en een offensief op Gaza werd gelanceerd. Op 11 april hadden de aanvallen van Israël op de bezette Palestijnse gebieden ruim 33.000 mensen gedood en meer dan 75.000 mensen verwond. Volgens het Bureau van de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor de Mensenrechten (OHCHR) bestond het dodental voor ruim twee derde uit Palestijnse vrouwen en kinderen.

De World Press Photo Story of the Year werd gewonnen door de Zuid-Afrikaanse Lee-Ann Olwage die een serie maakte over dementie in Madagaskar. Het World Press Photo Langetermijnproject werd gewonnen door Alejandro Cegarra uit Venezuela die de Mexicaanse immigratieproblematiek, specifiek de problematiek in de grensdorpen, met gevoel en respect vastlegde. De World Press Photo Open Format werd gewonnen door de Oekraïense Julia Kochetova, met haar persoonlijke serie 'War Is Personal' waarin ze laat zien hoe het dagelijkse leven verloopt tijdens de oorlog.

Alle winnende foto's worden gepubliceerd in het World Press Photo Jaarboek 2024, dat begin mei bij Lannoo zal verschijnen in het Nederlands. Het jaarboek zal ook verkrijgbaar zijn in het Engels, Frans, Duits, Italiaans en Spaans.

afbeelding van Kasper Knoester

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie