Welke gear kan je wel en welke gear kan je beter niet tweedehands kopen

Redactie DIGIFOTO Pro 2771
Nieuwe camera gear is vaak erg duur. Een goede manier van geld besparen is door spullen tweedehands te kopen. Toch is het geen goed idee om al je apparatuur tweedehands te kopen. Wij hebben een overzicht gemaakt met wat je wel en niet tweedehands moet kopen.

Tweedehands camera gear kopen heeft als grootste voordeel dat het (veel) geld bespaart. Toch zitten er ook een aantal nadelen aan; de producten zijn gebruikt en daardoor misschien beschadigd of zelfs kapot.  Let daarom altijd goed op bij het kopen van tweedehands spullen en of het überhaupt wel slim is om dat product tweedehands te kopen. Sommige producten zijn het geld gewoon waard om het nieuw te kopen, of het prijsverschil is zo klein dat je het net zo goed nieuw kunt kopen.

Je hebt niet altijd het nieuwste van het nieuwste nodig. Zo veel verschil zit er soms niet eens tussen de nieuwste camera en een camera van een paar jaar geleden. Tweedehands is een hele goede en goedkope manier om aan pro gear te komen. 

Camera body’s en objectieven

Je had het misschien niet meteen verwacht maar het aanschaffen van camerabody’s en objectieven kan prima tweedehands. Dit eist overigens wel wat extra aandacht, want er is een hoop waar je op moet letten. Bedenk je altijd eerst of een deal niet té goed is om waar te zijn. Zeker op Marktplaats en Facebook Marketplace moet je altijd uitkijken voor oplichters. Vraag altijd aan de verkoper of je langs mag komen om het product te testen. 

Wil je weten waar je op moet letten bij het kopen van tweedehands gear? Lees het hier

Statief

Een statief is een goed voorbeeld van een product wat je prima tweedehands kan kopen. Als er iets kapot is aan een statief is dat redelijk snel te zien. Maar ook hiervoor geldt, test het statief zelf even uit. Zo kan je alles even nalopen en merk je ook gelijk of je het een fijn statief vindt.

Cameratas

Cameratassen en zeker hardcases hebben waarschijnlijk het een en ander te verduren gehad. Naar gebruik kunnen de beschermende materialen van de tas hun kracht verliezen. Wanneer je een gebruikte cameratas hebt, is de kans groot dat deze vies of beschadigd is. Het is zonde om een tas te kopen met beschadigingen, hierdoor biedt de tas misschien niet meer voldoende bescherming voor je dure gear.  Zo kun je het bespaarde geld van de tas misschien snel kwijtraken aan het kopen van nieuwe gear door de beschadigde tas. 

Opslag

SD-kaartjes of harde schijven zijn ontzettend waardevol voor jou als fotograaf. Dit is de opslag plek voor al je foto’s en harde werk, zeker niet iets wat je kwijt wil raken. Voor extra veiligheid raden we daarom af om opslag tweedehands te kopen. Een verkeerde aankoop kan je namelijk veel foto’s kosten en dat is het bespaarde geld nooit waard. Koop daarom altijd je SD-kaartjes en harde schrijven van betrouwbare plekken en merken. 

Camera batterijen  

Gebruikte camerabatterijen kopen is vaak zonde van je geld. Batterijen verliezen nu eenmaal capaciteit gedurende het gebruik. Daarnaast zijn er ook veel namaak batterijen die vaak weinig levensduur bieden. Voor accu’s en batterijen geldt dat het beter is om ze gewoon origineel en nieuw te kopen voor de beste en een stabiele levensduur. 

Conclusie

Een belangrijke factor die het overdenken waard is; verdien je het geld wat je bespaart ook terug of kost het je bijna net zo veel als wanneer je het nieuw zou kopen? Soms is het nu eenmaal beter en veiliger om producten gewoon nieuw te kopen. 

En wil je geen tweedehands gear kopen maar wel geld besparen? Houdt onze website in de gaten voor cashbackacties en ander kortingen. Zo heeft panasonic nu een 500€ cashback actie. Bekijk hier de voorwaarden.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie