Wat is LOG? En waarom je je cameraprofielen moet aanpassen

Amy Schutte 1004 0
In je camera kun je verschillende profielen aangeven. LOG of C-LOG is zon profiel, een die enorm in opkomst is. Dit profiel zorgt voor een groter dynamisch bereik. Dat betekent dat het verschil tussen de lichtere en donkere delen beter in één foto kan worden gevangen.

Wat is dan precies LOG?

LOG komt van videocamera’s, om beelden een meer cinematografisch gevoel te geven. In deze video, van Channel 8, wordt uitgelegd wat het precies is.

Dit profiel zit vaak op nieuwere camera’s, maar zit het niet op jouw camera? Geen nood, Peter McKinnon legt uit hoe je het zelf aan kunt maken.

Je moet dus wel je materiaal nabewerken, omdat het wat flets lijkt net uit de camera. Maar, er zit meer informatie in je foto, waardoor je uiteindelijk juist een contrastrijke foto krijgt.

Wat is het verschil met RAW?

LOG is in eerste instantie bedoeld voor bewegend beeld. Beide zijn ze bedoeld om zoveel mogelijk informatie te halen uit de sensor van de camera. LOG richt zich meer op de tonal range, RAW probeert alles op te slaan (witbalans, belichting etc). Meestal zullen beide profielen geen compressie bevatten, maar dat is afhankelijk van het apparaat waar de opnamen mee gemaakt zijn. Heel erg vereenvoudigd kun je stellen dat LOG het RAW is van bewegend beeld.

LOG voor fotografie

LOG is gemaakt om het dynamisch bereik te vergroten voor video. Immers, in video is het minder eenvoudig om instellingen achteraf aan te passen en veel tijdrovender. In fotografie hebben we daar RAW voor. LOG heeft voor fotografie dus minder zin dan RAW. Wil je echter graag in JPEG fotograferen? Dat is logischer, want de instellingen liggen vaster. Het dynamisch bereik is met LOG hoger, waardoor je met ‘LUTS’ (Look Up Tables) gemakkelijk, in een keer een cinematografisch effect kan bereiken. Maar, over het algemeen is LOG ontwikkeld voor bewegend beeld en heeft het voor fotografen niet perse toegevoegde waarde.

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy