Wat is infraroodfotografie? En hoe maak je een infraroodfoto?

Redactie DIGIFOTO Pro 2054
Infraroodfotografie geeft een mooi onrealistisch effect aan je beeld. Bomen worden fel roze of wit en de blauwe lucht wordt donkerder of krijgt een rare kleur. Met deze manier van fotograferen wordt je landschapsfotografie omgetoverd tot een mysterieuze droomwereld.

Met infraroodfotografie leg je licht en kleuren vast die je met het blote oog niet kunt zien. Maak dingen zichtbaar die er niet zijn door gebruik van filters.

Geschiedenis van infraroodfotografie

Tijdens de Eerste Wereldoorlog dat in 1914 begon werden infraroodfoto's gebruikt door militairen. Infraroodfoto's waren in deze tijd beter dan standaard foto's. De standaard foto's kregen een waas over zich heen waardoor het beeld minder goed was. Ook gebruiken militairen dit om het vijanden te herkennen. Zo zag je een duidelijk verschil tussen natuur en gebouwen door infrarood. Zodra de vijand een post in het veld had gemaakt, was dat met een infrarood camera duidelijker te zien dan met het blote oog. In de jaren 30 werd infrarood steeds populairder rondom de film industrie en niet veel later volgde de muziekindustrie. In 1960 kwamen grote namen zoals Grateful Dead, Frank Zappa en Jimi Hendrix uit met infraroodfoto's op hun albumcovers.

Vanaf de jaren 90, met de komst van de digitale camera, werd het steeds populairder en toegankelijker voor professionele en hobbyfotografen. Ook politie en rechercheurs kregen meer te maken met infrarood. Zo kan je met infrarood forensische aanwijzingen ontdekken die met het blote oog niet te zien zijn.

infraroodfotografie

Infraroodfotografie zonder hot mirror

Camera's van tegenwoordig hebben allemaal een filter bij de sensor om infraroodlicht niet bij de sensor te laten komen. Dit infraroodfilter, ook wel bekent onder de naam hot mirror, kan weg! Maar let wel op de je camera dan geen normale foto's meer kan maken. Deze optie tot infraroodfotografie is niet aan te raden, tenzij je eerdere camera's hebt en er wel een durft op te offeren. Het weghalen van het infraroodfilter in de camera kan je niet zelf doen. Hiervoor moet de camera opgestuurd worden naar specialisten.

infraroodfotografie

Infraroodfilter

Het gebruiken van een infraroodfilter is het makkelijkst en het goedkoopst wanneer je infrarood gaat fotograferen. Deze infrarood filters zijn gewoon de standaard filters die je makkelijk op je objectief kan bevestigen. Deze filters werken helaas niet op camera's met een hot mirror dus zal je moeten terug vallen op het verwijderen hiervan. Het gebruik van een verwisselbaar infraroodfilter zorgt ervoor dat er weinig licht naar binnen valt. Gebruikelijk is een sluitertijd van 30 tot 120 seconden.

infraroodfotografie

Infrarood fotograferen

Het proces van infraroodfotografie is niet lastig. Zolang je in RAW fotografeert, kan er vrij weinig meer fout gaan. Dit omdat het bewerken van infraroodfoto's het beste gaat in RAW door de witbalans. Infraroodfotografie is het mooiste in de natuur dus landschapsfotografie wordt het meest aangeraden. Zoek ook zeker het water op voor infraroodfotografie. Water krijgt een hele donkere kleur waardoor de foto onrealistisch wordt, maar wel mooi blijft. Wanneer we kijken naar de instellingen van de camera is het belangrijk om de ISO waarde zo laag mogelijk te houden en je diafragma rond f/8 in te stellen voor het scherpste beeld.

infraroodfotografie

Laat jouw mooiste infraroodfotografie achter in onze gallery.

Lees ook: Fotograaf maakt prachtige infraroodserie in Madrid

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie