Mustsee: Las Vegas in infrarood

Mustsee: Las Vegas in infrarood

Jasper van Bladel 899 0
De stad Las Vegas spreekt voor velen tot de verbeelding. Deze oase van kapitalisme en schone schijn in de woestijn van Nevada trekt jaarlijks miljoenen toeristen en gokkers aan. Filmmaker Philip Bloom maakte een bijzondere korte film over de stad. In slow motion én infrarood.

In de video van Philip Bloom wordt Las Vegas zo mogelijk nog vreemder dan de stad eigenlijk al is. Hij heeft gefilmd in infrarood door zijn Sony RX100 IV aan te passen en bovenop die vervreemdende keuze heeft hij ook nog opgenomen in slow motion. De opnames zijn in infrarood doordat Philip het filter dat normaal gezien de infrarode lichtstralen tegenhoudt, weggehaald heeft.

Infrarood

Net als het oog is een digitale beeldsensor gevoelig voor licht. Eigenlijk zijn deze sensoren iets té gevoelig, ze kunnen ook een klein deel van het infraroodspectrum waarnemen. Op je foto’s zie je hier niets van terug, dankzij het hot mirror filter in de camera. Dit is een filter voor de sensor dat vrijwel al het infrarode licht blokkeert. Zonder hot mirror zou de kleurweergave niet meer overeenkomen met wat wij zien.

Om infrarood licht te fotograferen moet je deze blokkade dus omzeilen. Dat kan, door een infraroodfilter voor de lens de plaatsen. Zo’n filter houd juist het zichtbare licht tegen en laat alleen infrarood licht door. Nadeel is dat er nu nog maar heel weinig licht op de beeldsensor valt. De hot mirror houdt immers vrijwel al het infrarode licht tegen en het infraroodfilter doet hetzelfde met het zichtbare licht. Het resultaat: erg lange sluitertijden.

Om deze lange sluitertijden te omzeilen zal je het hot mirror filter in de camera moeten vervangen. Ofwel door een stuk doorzichtig glas, maar ook kun je direct een infraroodfilter op de sensor (laten) plaatsen. Dan is een filter voor de lens niet meer nodig.

Indrukwekkend

Philip Bloom is een fervent aanhanger van infraroodfotografie en ook heeft hij al meerdere van zijn camera’s omgebouwd om op deze manier te kunnen werken. Het resultaat is in deze een vreemde video waarin je door de straten van Las Vegas rijdt en alle hectiek en drukte voorbij ziet komen in een traag tempo. Dat in combinatie met de vreemde infrarood-kleuren maakt dit een indrukwekkende film. Daarnaast is het ook een mooi kijkje in de Amerikaanse stad, mocht je er nog nooit geweest zijn.

 

 

 

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper