Waslijnen vol jurken in Den Haag brengen eerbetoon aan overlevenden seksueel geweld

Redactie DIGIFOTO Pro 399

In juni 2024 zullen het stadhuis van Den Haag en het Lange Voorhout versierd zijn met waslijnen vol jurken gedoneerd door overlevenden van seksueel geweld in conflict en hun supporters. Deze baanbrekende openbare kunstinstallatie door de internationaal erkende conceptuele kunstenares Alketa Xhafa Mripa zal een krachtig eerbetoon zijn aan overlevenden van seksueel geweld in conflicten wereldwijd. De kunstenares heeft de installatie gecreëerd in samenwerking met de Mukwege Foundation, de Ambassade van Kosovo in Nederland en de Gemeente Den Haag.  Met deze installatie roepen we samen op tot het trekken van een Rode Lijn om een einde te maken aan conflictgerelateerd seksueel geweld.

De kunstenares bedacht het concept aanvankelijk als reactie op de voortdurende traumatisering en sociale uitsluiting van overlevenden van seksueel geweld uit de oorlog van 1999 in haar geboorteland Kosovo. De eerste Thinking of You tentoonstelling (Prishtina, 2015) werd gehouden in het voetbalstadion in de hoofdstad van Kosovo en kreeg internationale erkenning en aandacht.

Alketa heeft zich voorgenomen deze installatie naar andere landen te brengen en samen te werken in solidariteit met overlevenden van conflictgerelateerd seksueel geweld over de hele wereld. Sinds de eerste start in Kosovo en de daaropvolgende installaties is Thinking of You uitgegroeid tot een wereldwijd symbool van herdenking en solidariteit met overlevenden van seksueel geweld.

“Ik gebruik de transformerende en herstellende kracht van kunst als een middel om bewustzijn te creëren, om overlevenden van seksueel geweld in conflicten te empoweren en een platform te geven om naar voren te komen en zich uit te spreken. We moeten iedereen in de samenleving bereiken en alle beschikbare middelen gebruiken om voor eens en altijd een einde te maken aan dit ondraaglijke lijden. De eerste Thinking of You, in mijn thuisland Kosovo, werd een collectieve daad van luisteren en heling voor de naar schatting 20.000 overlevenden van seksueel geweld tijdens de oorlog daar. Thinking of You naar Den Haag brengen is een krachtig eerbetoon aan de overlevenden van over de hele wereld en een oproep aan beleidsmakers om actie te ondernemen.” - Alketa Xhafa Mripa

 

Thinking of You kunstinstallatie (Den Haag, 2024)

 

Van 3 juni tot 28 juni 2024 wordt Thinking of You geïnstalleerd in het Atrium van het stadhuis en van 18 tot 23 juni wordt de installatie uitgebreid langs de bomenlaan op het Lange Voorhout in Den Haag - dit keer met jurken en shirts verzameld van overlevenden van conflictgerelateerd seksueel geweld over de hele wereld.

De jurken zijn afkomstig uit meer dan 20 landen, waaronder de Democratische Republiek Congo, Ethiopië, Bosnië en Herzegovina en Colombia. Deze krachtige collectie is mogelijk dankzij de steun van SEMA, het wereldwijde netwerk van slachtoffers en overlevenden om seksueel geweld in oorlogstijd te beëindigen, en vele nationale netwerken van overlevenden. De installatie is een getuigenis van de realiteit van seksueel geweld in conflicten en de menselijke gevolgen ervan. Het daagt een breed publiek uit om dieper na te denken over de geleefde realiteit van overlevenden over de hele wereld en mobilissert belangrijke besluitvormers om een Rode Lijn te trekken tegen het gebruik van seksueel geweld en krachtiger actie te ondernemen bij het voorkomen van en reageren op conflictgerelateerd seksueel geweld.

 

Internationale stad van vrede en recht


Den Haag staat bekend als internationale stad van vrede en recht, dus er is geen betere plek om deze tentoonstelling te presenteren. De installatie zal ook de Internationale Dag voor de Uitbanning van Seksueel Geweld in Conflicten op 19 juni 2024 herdenken, met een speciale viering in de avond en door de tentoonstelling officieel naar buiten te brengen langs de bomenlaan op het Lange Voorhout in Den Haag.

“Kunst kan een krachtig middel zijn om mensen diep te raken en bewust te maken van de gevolgen van conflictgerelateerd seksueel geweld. Bij deze gelegenheid zijn we verheugd om samen te werken met kunstenares Alketa Xhafa Mripa om deze betekenisvolle kunsttentoonstelling uit te voeren, samen met SEMA, het wereldwijde netwerk van slachtoffers en overlevenden om seksueel geweld in oorlogstijd te beëindigen. Het is onze wens dat meer mensen zich bij ons aansluiten om een Rode Lijn te trekken tegen het gebruik van seksueel geweld als oorlogswapen.’ - Katrien Coppens, uitvoerend directeur bij de Mukwege Foundation

“Conflictgerelateerd seksueel geweld is een misdaad die het hart van de mensheid treft en de slachtoffers en overlevenden achterlaat met een eeuwigdurende en ondraaglijke pijn. Het is daarom onze collectieve verantwoordelijkheid om daadkrachtig op te treden en de verbijsterende realiteit van conflict-gerelateerd seksueel geweld aan te pakken. Daarom zijn we blij om samen te werken met kunstenares Alketa Xhafa-Mripa door de kracht van de Thinking of You kunstinstallatie naar de stad van vrede en recht te brengen.’  - Z.E. Dren Doli, ambassadeur van de Republiek Kosovo in het Koninkrijk der Nederlanden

“Dit jaar is het 125 jaar geleden dat de Eerste Haagse Vredesconferentie werd gehouden, een historische bijeenkomst die de basis legde voor internationale samenwerking en conflictoplossing door de oprichting van het Permanente Hof van Arbitrage. De Gemeente Den Haag is zeer vereerd om dit jaar van 3 tot 23 juni gastheer te zijn van de kunstinstallatie Thinking of You van Alketa Xhafa-Mripa. Het trekken van een permanente wereldwijde Rode Lijn tegen seksueel geweld in conflicten is noodzakelijk voor vrede en gerechtigheid wereldwijd.” - Mariëlle Vavier, wethouder Internationale Zaken, Gemeente Den Haag

afbeelding van persberichten_179864

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie