Waarom 4K handig is voor een Full-HD montage
Filmen in 4K kan erg van pas komen als je eindproduct een Full-HD video moet zijn. Naast dat het beeld scherper oogt levert het ook voordelen op, op het gebied van kadrering tijdens de montage.
Het voelt misschien raar om in een hogere resolutie te filmen dan dat de video uiteindelijk moet zijn. Maar in sommige gevallen is het aan te raden. Daarbij komt dat 4K nog steeds niet de standaard is en zeker niet voor webvideo. Hoe kan je dan toch die 4K-fucntie van je camera nuttig gebruiken?
Verhouding 4K en Full-HD
4K heeft doorgaans een resolutie van 3840x2160 pixels, terwijl full-HD (1080P) er een heeft van 1920x1080 pixels. 4K levert dus eigenlijk een twee keer zo groot beeld op als Full-HD. Aangezien een 4K-beeldscherm van bijvoorbeeld 55 inch even groot is als een HD-beeldscherm van 55 inch, betekent dat dus dat er bij een 4K-beeldscherm veel meer pixels op hetzelfde oppervlak staan. Er kan hierdoor een veel scherper beeld worden bereikt.
4K downscalen naar Full-HD
Als je in je videomontagesoftware 4K-materiaal naar een Full-HD tijdlijn importeert moet de software het 4K-materiaal downscalen. De software propt dan als het ware het 4K-materiaal in een kleinere Full-HD resolutie. Het voordeel hiervan is dat door het grote aantal pixels van het 4K-materiaal er ontzettend veel beeldinformatie beschikbaar is. De software heeft dus veel meer informatie om het beeld er goed uit te laten zien. Een gedownscalede 4K-video ziet er hierdoor bijna altijd scherper uit dan een video die oorspronkelijk is gefilmd in Full-HD. Ook kan het ruis in de schaduwen enigszins verminderen.
Digitaal zoomen zonder kwaliteitsverlies
Het andere grote voordeel van het gebruik van 4K-materiaal in een 1080P tijdlijn is dat je het beeld kan uitvergroten zonder kwaliteitsverlies. Waar je normaal gesproken bij digitaal zoomen pixels gaat zien, kan je bij 4K-video in een Full-HD tijdlijn door blijven zoomen totdat het beeld twee keer zo groot is. Het voordeel hiervan is dat je in de montage nog kan spelen met kadrering. Ben je niet tevreden over hoe je een shot hebt ingekaderd, of heb je aan de zijkant net iets in beeld wat je toch liever niet in je shot hebt, dan heb je met 4K-materiaal nog speling. Door het beeld te vergroten kan je je kader verkleinen, maar je kan het kader ook verplaatsen door ingezoomd het beeld te verschuiven.
Beeldvariatie bij interviews
Vooral bij interviews is het digitaal zoomen met 4K-materiaal erg handig. Als je een solofilmer bent, of je hebt simpelweg maar één camera, dan kan je met het digitaal zoomen net doen alsof je twee camerastandpunten gebruikt. Film hiervoor het interview in 4K en kader de geïnterviewde tijdens het interviewen medium, of totaal in. Importeer vervolgens het interview in een Full-HD tijdlijn. Door in het interview te knippen en bij sommige van die cuts de grootte van de clip op 200% te zetten kan je het kader veranderen van een medium,- of totaalshot naar een close-upshot van het gezicht van de geïnterviewde. Met een beetje schuiven kan je de close-up ook nog eens inkaderen zoals je zelf wenst. Op deze manier heb je niet alleen beeldvariatie in je interview, maar kan je ook makkelijker stukken uit je interview knippen zonder dat het opvalt.
4K vereist krachtige computer en veel opslag
Zoals een bekende Nederlandse filosoof ooit eens zei: "Elk voordeel heb zijn nadeel", en zo is het ook met 4K-video. Om 4K-materiaal te gebruiken heb je een krachtige computer nodig. Waar je op sommige computers met gemakt Full-HD kan monteren, daar kan het met 4K soms allemaal wat trager gaan. Daarbij komt dat bij het filmen in 4K je geheugenkaart veel sneller vol zal zijn. Neem dus altijd extra SD-kaartjes mee als je van plan bent om in 4K te filmen en zorg dat je over voldoende schrijfruimte bezit in je computer. Let er ook op dat je SD-kaartjes 4K aankunnen qua snelheid.
Hier nog een (wat ouder) filmpje over het downscalen van 4K-materiaal.