Tips om je workflow sneller te maken

Video: Organiseer je video-workflow

Itam van Teeseling 320 0
Wat betreft videomontage is er veel tijdswinst te halen uit het optimaliseren van je workflow. Daarnaast kan het je veel kopzorgen besparen bij het terugvinden van bestanden. Matti Haapoja vertelt in deze video hoe je zo efficiënt mogelijk je montageproces organiseert.

Veel beginnende videomakers gaan het liefst zo snel mogelijk aan de slag met hun net geschoten filmmateriaal. Toch is het goed eerst even wat voorbereidend werk te doen voordat je met je montage begint.

Mappen aanmaken

Het is belangrijk dat je, voordat je je geschoten materiaal kopieert naar je harddisk, eerst een aantal mappen maakt. Deze mappen moeten ook een bepaalde structuur hebben. Maak dus eerst een hoofdmap met de naam van je project. Verdeel die hoofdmap vervolgens onder in de mappen 'materiaal', 'graphics', 'muziek', 'projectbestanden' en 'renders'.

Mappen voor camera's en filmdagen

Als je over meerdere dagen hebt gefilmd, maak je in je 'materiaal'-map mappen aan voor de verschillende dagen. Als je met verschillende camera's hebt gefilmd maak je in die 'dag'-mappen, mappen aan met de naam van de gebruikte camera, zodat het materiaal per camera wordt opgeslagen.

Kopieer hele datastructuur SD-kaart

Nu kan je je materiaal kopiëren naar de desbetreffende mappen. Matti geeft als pro-tip dat je echt de hele datastructuur van je SD-kaart moet kopiëren. Kopieer dus alle mappen op je SD-kaart naar de 'materiaal'-map op je harde schijf. Veel mensen kopiëren alleen de videobestanden van de SD-kaart, maar zo weet je zeker dat je geen bestanden overslaat en dat je niet achteraf voor verrassingen komt te staan. Zet vervolgens ook alle andere materialen zoals plaatjes en muziekbestanden in de juiste mappen.

 

 

afbeelding van Itam van Teeseling

Itam van Teeseling | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Itam