Voor welke software kies jij?

Christel de Wolff 1576 0
Wie digitaal fotografeert ontkomt er eigenlijk niet aan om foto's te bewerken. Zeker niet als je foto's wilt laten afdrukken of specifiek voor internet gaat gebruiken. Maar waar bewerk je ze mee? Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur en workflow. En waarschijnlijk verandert dat ook wel in de loop der jaren. Maar iedereen begint met het kiezen van het bewerkingsprogramma dat het beste bij hem of haar past.

Adobe Photoshop

De meest bekende software is waarschijnlijk Adobe Photoshop. Met dit programma heb je bijna eindeloos veel mogelijkheden als het aankomt op het bewerken en verfijnen van je beelden. Je kunt het zo gek niet bedenken of het kan! Voor de beginnende fotograaf gaat Photoshop misschien een stap te ver. Daarom is er Photoshop Elements. Dit is in feite een wat minder uitgebreide variant van Adobe Photoshop. Deze versie is wellicht gebruiksvriendelijker voor de beginnende enthousiastelingen. Het aantal beschikbare gereedschappen is omlaag gebracht en ook de mogelijkheden met de gereedschappen die er zijn, zijn iets beperkter.

Adobe Photoshop Lightroom

Een ander programma waar je ongetwijfeld van gehoord hebt, is Adobe Photoshop Lightroom. De naam Adobe Photoshop Lightroom zegt het eigenlijk al: deze digitale doka is écht gericht op fotografen. En het is een zeer uitgebreid programma dat logisch is opgezet. Het fijne van Lightroom is dat het eenvoudig is om een archief voor jezelf aan te leggen wat overzichtelijk en goed doorzoekbaar is. Het maken van een verfijnde selectie gaat met deze
software bovendien sneller dan ooit. Ook belangrijk: de bewerkingen zijn niet 'hard' en je originele bestanden worden dus niet aangepast. Lenscorrecties, het aanpassen van het contrast, spelen met de schaduwen en de hooglichten, de kleurbalans veranderen, zwart-wit omzettingen maken, het wegwerken van vlekjes, het kan allemaal!

Enorm handig

Wat ook enorm handig is, is het feit dat je een enkele bewerking binnen een paar klikken meteen kunt toepassen op de rest van de fotoserie. Na het bewerken van de foto's kun je ze vanuit Lightroom exporteren als wat je maar wilt en met voor naam je maar wilt, een slideshow maken, je foto's publiceren op internet of een prachtig album maken.

Stapje voor stapje 

Voor welke software jij ook kiest voor het bewerken van je beelden, neem de tijd om het programma te leren kennen. Dit kan door een boek te lezen of tutorials te kijken en door af en toe gewoon eens uit te proberen welk gereedschap nou wat doet. Stapje voor stapje kun je steeds meer leren en je fotografie naar een hoger niveau tillen. Zeker in het begin zul je nog lang niet alles uit een programma kunnen halen, maar na een tijdje merk je wel wat voor jou het beste werkt én wat niet.

Welke software kies jij?

CameraNU.nl voert niet alleen diverse fotobewerkings-software in haar assortiment, ze helpen je ook graag bij het maken van de juiste keus. Schroom niet en vraag de specialisten van CameraNU.nl om advies. 

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel