Snel en scherp

Voigtländer Nokton 21mm f/1.4 aangekondigd

Siem van Woerkom 512 2
Voigtländer heeft zijn nieuwe lichtsterke semi-groothoek voor Sony E-mount officieel gemaakt.

Nieuw voigtländer objectief 

Voigtländer heeft een nieuw lichtsterk semi-groothoek objectief uitgebracht; de Voigtländer Nokton 21mm f/1.4 voor Sony E-mount. 

Het objectief heeft een maximum diafragma van f/1.4. Het andere uiterste betreft f/16. De lens heeft een beeldhoek van 90.8° en heeft 13 lenselementen in 11 groepen. De lens weegt zo'n 560 gram en heeft ondanks de electronische contacten voor EXIF gegevens geen optie voor automatisch scherpstellen. 

Astrofotografie topper

Wanneer er portretten mee genomen worden is het handig om te weten dat de minimale scherpstel afstand 25cm is. De combinatie van een grote beeldhoek plus diafragma van f1/4 opent creatieve mogelijkheden binnen shoots met modellen. Ook is het op papier een fantastische lens voor nachtfotografie. Of dit ook daadwerkelijk het geval is moet nog blijken na uitkomst. 

Voigtländer geeft aan hun uiterste best te hebben gedaan om de best mogelijke scherpstel ring te ontwikkelen voor die nieuwe model. Handmatig scherpstellen moet soepel en makkelijk aanvoelen. De geschatte adviesprijs uitgaande van de japanse prijs zal rond de €1600 liggen. 

Lees ook: Astrofotografen maken long-exposure ruimte foto van 1060 uur

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem

afbeelding van Matt H. Imaging

Aanvulling: deze lens is voor Sony E mount.

afbeelding van Siem van Woerkom

Hoi matt! Dit stond oorspronkelijk in de tekst maar is door een foutje toch niet in het uiteindelijke artikel blijven staan. Ik heb het meteen aangepast, een fijne dag!