Sterren staren

Astrofotografen maken long-exposure ruimte foto van 1060 uur

Siem van Woerkom 790 0
Het is een beeld van de 'Large Magellanic Cloud (LMC)', maar zoals het nooit eerder is vastgelegd.

Ruimte observatie

Het beeld wat je hieronder ziet is het resultaat van het collectief samenwerken van vijf franse amateur astrofotografen, en geeft aan dat er altijd nieuwe dingen tussen de sterren boven ons hoofd zijn om je over te verwonderen. In dit geval een gigantisch gedetailleerde composiet foto van de 'Large Magellanic Cloud (LMC)', het meest dichtsbijzijnde sterrenstelsel in onze directe omgeving. Al is dichtbij altijd een relatief concept in berichten als deze. 

Lees ook: Nieuwe lens van Irix gaat de ruimte in

Lange sluitertijden

Astrofotografie staat voor het fotograferen van de sterren, planeten en al het andere kosmische geweld buiten onze planeet. Wat we vaak zien is dat er in deze categorie van fotografie vaak gewerkt wordt met langs sluitertijden, mensen willen namelijk elk kleine beetje licht dat aanwezig is vast kunnen leggen op de sensor. Hoe langer de spiegel omhoog staat, hoe interessanter het beeld wordt. Een sluitertijd van een paar minuten is geen uitzondering. 

De composiet foto in dit artikel is echter gemaakt van een totaal aan 1060 uur aan opnames. De meeste opnames waren tussen de 10 minuten en soms zelfs een heel uur. Hiervoor werdt gebruik gemaakt van speciale koeltechnieken zodat de sensor niet te heet werdt. Het beeld met in totaal data van meer dan 1000 uur aan kijken in de ruimte staat zelfs garant voor een nieuw wereldrecord binnen astrofotografie. 

In totaal waren er zo'n 16 sectoren gefotografeerd en uiteindelijk gecombineerd, om een beeld van 204 miljoen pixels te maken. Inzoomen in het grote onbewerkte beeld is hier  mogelijk. 

 

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem