Vintage fotoserie: commotie rond Logan Airport

Vintage fotoserie: commotie rond Logan Airport

Jasper van Bladel 1310 0
De inwoners van Wood Island bij Boston wonen vlakbij het plaatselijke vliegveld, Logan Airport. Een verlenging van een van de landingsbanen en geluidsoverlast zorgde ervoor dat omwonenden in protest kwamen. Fotograaf Michael Philip Manheim legde het verhaal vast in een prachtige fotoserie.

Een vliegveld kan veel commotie veroorzaken, dat weet iedereen die in de buurt van stijgende en dalende vliegtuigen woont. Zo ook bij Logan Airport in Amerika. Begin jaren zeventig waren de inwoners van Wood Island bij Boston niet blij met het vliegveld dat op dat moment steeds groter groeide en een grote druk op de omgeving legde.

Geluid

De uitbreiding van een landingsbaan zorgde al voor problemen, doordat onder andere een lokale geliefde visvijver moest wijken. Maar ook de toenemende geluidsoverlast was voor veel mensen een doorn in het oog. De vliegtuigen kwamen overigens ook wel erg laag over, zodat van een normaal leven bijna geen sprake meer was.

Fotoserie

Fotograaf Michael Philip Manheim heeft het verhaal in een serie foto’s gevat die, naast dat ze het verhaal mooi omvatten, ook een schitterend tijdsbeeld schetsen.

De fotoserie van Michael kwam tot stand doordat hij deelnam aan het project ‘Documerica’ van milieu-organisatie EPA, waarin fotografen werd gevraagd om hedendaagse milieuproblemen vast te leggen. 

De vliegtuigen komen bijzonder laag over.

Bernard Picarello in de geluidsdichte ruimte in zijn huis.

Mary Stack verhuisde wegens alle overlast naar een plek verder van het vliegveld af. Nog steeds schudt haar huis af en toe op en naar.

Een man laat foto's zien die gemaakt zijn op de plek waar nu één van de landingsbanen van Logan Airport ligt.

Carolyn Brobrek liep een gehoorbeschadiging op door een opstijgend straalvliegtuig boven haar huis. Een botje in haar oor is gebroken, waardoor ze 15 tot 20 procent gehoorverlies heeft aan haar rechter oor.

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper