Vijf tips voor het maken van een (Red Line)zelfportret

Redactie DIGIFO... 8069 0
Als fotograaf hebben we vaak een haat-liefdeverhouding met het maken van zelfportretten. Het liefst staan we achter de camera in plaats van ervoor. Petra Oldengarm en Jessica van der Burg dagen je uit om een zelfportret te maken en geven je vijf tips.

Begin 2012 ging het fotoproject Follow the Red Line van start. Fotografen van over de hele wereld kunnen een bijdrage leveren door een zelfportret in te sturen met daarin een rode lijn, die de foto's op grafische wijze met elkaar verbindt. De missie van de initiatiefnemers is om fotograferen te stimuleren. Het project is bedoeld om fotografie leuk te laten zijn en fotografen aan te zetten tot het maken van een conceptueel werk.
 
Fotografen hebben vaak de neiging om met hun camera op de foto te gaan. Maar het gaat om jou, niet perse om je beroep of hobby. Zet liever je camera op een statief en gebruik de zelfontspanner, een afstandbediening of desnoods een assistent om je camera te bedienen. Vijf tips om je inspiratie een boost te geven:

Tip 1. Deels in beeld

Als je aarzelt om jezelf in beeld te brengen, begin dan eerst eens met een deel van jezelf. Dat kan meteen heel spannende resultaten opleveren. Experimenteer met het fotograferen van je profiel, van jezelf verstopt achter een meubelstuk of jezelf als item in het landschap. Of breng alleen het bovenste deel van je hoofd in beeld, of juist alleen je handen en voeten. Hoe vreemder hoe leuker. En dan eens kijken wat het je oplevert.

Foto: Visual Verve
Foto © Visual Verve

Tip 2. Eigen stijl

Iedere fotograaf heeft zo zijn eigen stijl, ook al is die bij de één misschien wat verder ontwikkeld dan bij de ander. Probeer te bepalen wat voor aspecten je mooi vindt in foto's van jezelf en van anderen. Houd je van abstract of van expressief? Van straatfotografie of van stillevens? Van kleur of van zwart-wit? Bekijk vooral veel voorbeelden en leg degene apart die je aanspreken. Maak vervolgens een zelfportret in die stijl of probeer er meerdere uit en proef het verschil.

Foto: Chris Bosch
Foto © Chris Bosch

Tip 3. Eerst denken, dan doen

Een heel andere insteek is om eerst te bedenken welk verhaal je wilt vertellen met je foto. Welk aspect van jezelf wil je naar voren brengen? Dat kan iets heel concreets zijn. Misschien ben je dol op frambozen of gek van cabrio’s. Abstractere thema’s zijn lastiger te vangen in een foto, maar maken het wel interessant voor de kijker. Of bedenk eens een beeldtaal bij wat je over wilt brengen. Laat dan vooral je (tussen)resultaten aan anderen zien, om te horen of je boodschap goed overkomt.

Foto: Manon Ostendorf
Foto © Manon Ostendorf

Tip 4. Probeer iets nieuws

Om jezelf echt uit te dagen kan het spannend zijn om eens uit je comfortzone te stappen en echt iets heel anders te maken dan je normaal zou doen. Maak je altijd straatbeelden? Probeer nu dan eens een portret helemaal te ensceneren en niets aan het toeval over te laten. Zoek voorbeelden van foto’s die je gaaf vindt (bijv. op Flickr of 500px) en probeer de stijl eens te kopiëren. Al doende zal je ontdekken dat je nooit echt iets kopieert en er uiteindelijk je eigen (nieuwe) draai aan geeft.

Reese St. Germain
Foto © Reese St. Germain

Tip 5. Doe mee met Follow the Red Line

Het kader van een bestaand project helpt altijd om in beweging te komen. In Follow the Red Line van EAGER worden fotografen uitgedaagd om mee te helpen de langste fotoserie ooit te maken. Je kunt bijdragen met een staand zelfportret waarbij een rode lijn van links naar rechts door het beeld loopt. Jouw invulling van de rode lijn en jouw manier van interactie vertellen minstens zo veel over jezelf als de uiteindelijke foto. Laat de voorbeelden in het project je inspireren. En daarna verzin je natuurlijk gewoon een nieuw kader voor je volgende creatieve zelfportret.

Foto: Anja Pauli
Foto © Anja Pauli

Over de auteurs

Petra Oldengarm en Jessica van der Burg zijn oprichters van EAGER, platform voor inspirerende (conceptuele) fotoseries. Hun missie is om fotografen te stimuleren hun beste fotoseries te maken en die vervolgens te verkopen. Ook geven ze workshops over het creëren van conceptuele foto’s en fotoseries.

Info:
www.didyousayEAGER.com
twitter.com/EAGERphotos
facebook.com/EAGERphotos

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie