Vier de feestdagen met Kamera Express

Redactie DIGIFO... 453 0
Het is alweer december. Niet alleen de laatste, maar ook de meest sfeervolle maand van het jaar. December is bovendien met uitstek de maand van de feestdagen, gezelligheid in de huiskamers en van verbondenheid met elkaar. Knusse kerstversiering, kerstdiners en natuurlijk het vuurwerk tijdens oud en nieuw, er valt genoeg te fotograferen. Wij geven hieronder een aantal handige tips!

Neem je foto's op het juiste moment van de dag

Bedenk vooraf goed wat je foto uit moet stralen. Als je buiten foto's gaat maken met kerstverlichting of -versiering is het belangrijk dat je het bestaande licht goed in de gaten houdt. Foto's die genomen worden in de schemering zijn vaak mooier dan foto's die gemaakt worden als het helemaal donker is.

Sfeer behouden in je foto's en werken met tegenlicht

Door het gebruik van kerstversiering is het in huis vaak donkerder is dan gebruikelijk. Ook kan de sfeerverlichting ervoor zorgen dat je te maken krijgt met tegenlicht. Om donkere foto's te voorkomen is het van belang om de camera-instellingen hierop aan te passen. Gebruik bijvoorbeeld een grote diafragma-opening of een hogere ISO-waarde. Foto's maken met kerstverlichting op de achtergrond kan lastig zijn. Omdat de lichtmeter deze lichtpuntjes ziet als binnenkomend licht kan het zo zijn dat de foto donkerder uitpakt dan je in gedachten had. Daarnaast is het mogelijk dat er te weinig licht op je onderwerp valt, omdat het licht bijvoorbeeld alleen van achter je onderwerp komt. In dit geval is het aan te raden om de flits te gebruiken. Als je gebruik maakt van een (opzet)flitser, gebruik deze dan om het onderwerp te belichten. Belangrijk is om vooraf te zorgen dat de camera-instellingen goed staan om zonder flits de sfeer al vast te kunnen leggen.

Speel met de verschillende standen van je opzetflitser

Als je gebruik maakt van een opzetflitser, speel dan ook eens met de verschillende standen van de flitskop (omhoog, via het plafond of opzij via een muur). Zo krijg je de meest creatieve resultaten! Wil je zachter licht? Maak dan gebruik van een omnibounce. Deze zorgt ervoor dat het flitslicht beter verspreid wordt.

Gebruik een statief

Als je fotografeert zonder flits, bijvoorbeeld je kerstboom, wordt de sluitertijd vaak te lang om uit de hand te fotograferen. Dit kan al snel bewogen foto's opleveren. Je kunt dit natuurlijk oplossen door de ISO-waarde te verhogen, maar om ruis te voorkomen kun je beter een statief gebruiken. Dit biedt meer stabiliteit aan je camera, waardoor je haarscherpe foto's kunt maken.

Kies de juiste witbalans

Door de specifieke kleur van de kerstverlichting kan het voorkomen dat de automatische witbalans van je camera van slag raakt en de kleuren in je foto niet helemaal juist zijn. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij blauwe kerstverlichting of als er meerdere lichtbronnen zijn. Het aanpassen van de witbalans lost dit probleem op. Als je in RAW fotografeert, kun je ook achteraf de kleuren in je foto aanpassen.

Creatief met bokeh

Met kerstverlichting kun je heel gemakkelijk creatieve foto’s maken. Met slechts een stukje karton, een mesje, kerstlampjes en een camera met lichtsterke lens creëer je prachtige effecten. Hoe je dit aanpakt? Simpel! Snijd uit het stukje karton een figuurtje naar keuze en positioneer de kerstlampjes op de achtergrond van je foto buiten je scherptediepte. Daarna stel je de camera in met een zo groot mogelijke diafragmaopening. Tot slot houd je het stukje karton tegen de lens aan: hierdoor veranderen de lichtpuntjes (bokeh) in figuurtjes. Dit levert gegarandeerd creatieve foto’s op!

Meer info: Kamera Express

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie