Videoportret: jazzfotograaf Chuck Stewart

Videoportret: jazzfotograaf Chuck Stewart

Jasper van Bladel 820 0
In het begin van het jaar overleed jazzfotograaf Chuck Stewart. Grootheden als Louis Armstrong, Count Basie, Ray Charles, Miles Davis en Ella Fitzgerald, jazzfotograaf Chuck Stewart stonden voor zijn lens. In dit interessante video-portret vertelt hij over zijn foto’s.

Een groot gedeelte van zijn leven stond in het teken van de jazz, nadat Stewart op zijn dertiende een Kodak Brownie kreeg en daar Marian Anderson mee vastlegde. Die foto’s kon hij verkopen en vanaf toen was duidelijk wat hij wilde gaan doen in zijn leven.

Grootheden

Na zijn opleiding fotografie aan de Ohio University kwam hij via een vriend in contact met platenmaatschappijen, waardoor hij grootheden als Ray Charles, Count Basie en Miles Davis kon portretteren. Zijn foto’s verschenen op talloze album-covers en in boeken.

Beste foto

Het doel van Stewart was altijd om de muzikanten zo goed en zo mooi mogelijk op de foto te zetten. Hij zocht niet naar vreemde blikken, maar naar de schoonheid. ‘Ik wilde altijd de best mogelijke foto maken van iedereen die voor mijn lens kwam.’

Stewart kreeg een Milt Hinton Excellence in Jazz Award en een lifetime achievement award van de  Jazz Journalists Association. Hij overleed deze maand op 89-jarige leeftijd.

 

 

 

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper