Muziek- en fotografieliefhebbers opgelet

Jazz by Ed van der Elsken op North Sea Jazz festival

Christel de Wolff 825 0
Ga je naar North Sea Jazz festival dit weekend? Dan loop je grote namen als Chet Baker, Thelonious Monk, Ella Fitzgerald en Art Blakey tegen het lijf. Ze staan niet op de line-up van het festival in Ahoy Rotterdam, maar hangen aan de muur dankzij de expositie Jazz by Ed van der Elsken uit de collectie van het Nederlands Fotomuseum.

Tussen 1955 en 1961 bezocht en fotografeerde Ed van der Elsken de befaamde nachtelijke jazzconcerten in het Amsterdamse Concertgebouw. Van der Elsken voelde zich aangetrokken tot jazz nadat hij in contact kwam met de muziek van Chet Baker. Diens optreden op 17 september 1955 greep de fotograaf aan vanwege de melancholie en existentiële onlustgevoelens die er in doorklinken.

De jazzfoto's werden destijds in Het Parool gepubliceerd. Na Chet Baker volgden andere grote muzikanten: van Duke ellington tot Thelonious Monk en van Stan Getz tot John Coltrane. De gebrekkige verlichting in het Concertgebouw zorgde ervoor dat zijn foto's er spontaan en ongepolijst uitzien.


'Jazz at the Philharmonic' concert, Dizzy Gillespie, Amsterdam (24 mei 1958) - Nederlands Fotomuseum / © Ed van der Elsken te zien op North Sea Jazz

Expositie tijdens North Sea Jazz festival

De foto's zijn opgenomen in de collectie van het Nederlands Fotomuseum en zullen tijdens North Sea Jazz festival te Rotterdam, op 13, 14 en 15 juli 2018, te zien zijn. Om de tentoonstelling te bezoeken dien je wel in bezit te zijn van een geldig festival ticket. Meer informatie over het complete muziek- en kunstprogramma op North Sea Jazz vind je hier.

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel