Video: vijf tips voor nachtelijk filmen

Video: vijf tips voor nachtelijk filmen

Itam van Teeseling 3725
's Nachts filmen valt niet altijd mee. Camera's hebben namelijk veel licht nodig om mooi beeld te produceren. De jongens van TravelFeels leggen vijf tips uit die je kunnen helpen bij filmen in het donker.
 1. Gebruik een lichtsterk objectief
  Met een lichtsterk objectief (ook wel snel objectief genoemd) vangt je sensor meer licht en kan je je ISO-waarde laag houden. Meer te zien, minder ruis dus.
   
 2. Zoek geschikt licht op
  Op straat en zeker in de stad is er bijna altijd wel licht te vinden. Film bijvoorbeeld dicht bij winkeletalages. Zoek mooi, zacht licht op en vermijd lantarenpalen.
   
 3. Maak gebruik van silhouetten
  Kan je je onderwerp niet goed inlichten, maak dan gebruik van zijn silhouet. Met licht op de achtergrond zie je de contouren van het onderwerp goed.
   
 4. Zet je ISO-waarde niet te hoog
  Het is makkelijk om bij weinig licht de ISO-waarde omhoog te zetten. Maar hoe hoger de ISO-waarde, hoe slechter het beeld van kwaliteit is.
   
 5. Vermijd slow-motion.
  Om slow-motions te maken moet je de framerate van je opnames verhogen. Om flikkeren van het beeld te voorkomen moet je hierdoor ook je sluitertijd verhogen. De sluitertijd moet namelijk altijd het dubbele zijn van de framerate (of daar zo dicht mogelijk bij in de buurt komen). Nadeel is dat een hogere sluitertijd (wat eigenlijk een kortere sluitertijd is) ervoor zorgt dat de sensor bij elke frame korter belicht wordt. Je opnames zullen dus donkerder zijn.

 

 

afbeelding van Itam van Teeseling

Itam van Teeseling | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Itam