Lezersgallery

Tips: Het blauwe uur - met prachtige foto's uit onze lezersgalley!

Christel de Wolff 8073

Landschapsfotografen kunnen vaak niet ophouden over hoe mooi het blauwe uur is. Maar voor niet iedereen is het even duidelijk wat dat blauwe uur nou eigenlijk is en hoe je er het beste kunt fotograferen!

Het blauwe uur

We kennen het gouden uur wel, wanneer de zon opkomt en de wereld in prachtige warme kleuren laat zien. Het blauwe uur is juist de tijd vóór zonsopkomst en ná zonsondergang, waarbij de zon nog niet of niet meer aan de hemel staat maar het nog niet helemaal donker is. Het blauwe uur is een schemering en heet weliswaar het 'blauwe uur', maar kan in sommige gevallen slechts tien mooie minuten zijn waarbij de lucht mooi blauw is voordat deze uiteindelijk donker (zwart) kleurt.

Blauwe lucht en warme voorgrond

De felle blauwe lucht is wat voor veel fotografen het blauwe 'uur' zo aantrekkelijk maakt. Zeker in combinatie met warme kleuren van straatverlichting die inmiddels is aangesprongen, kun je zo tot heel sfeervolle beelden komen. Het is hierbij wel extra belangrijk dat je je standpunt van te voren goed uitkiest. Wanneer je richting de ondergaande zon fotografeert, blijft de lucht namelijk langer blauw dan wanneer je met je rug naar de ondergaande zon staat. Kies jouw locatie en compositie dus zorgvuldig uit en gebruik eventueel een app om te berekenen wanneer het blauwe uur op zijn mooist is. 

De mooiste foto's uit onze lezersgallery

Wij doken even de gallery in om te kijken wat voor moois jullie hadden gefotografeerd tijdens het blauwe uur en we werden niet teleurgesteld. Hieronder een kleine selectie:

De Haven van Harderwijk door Justin Sinner Luzern in het blauwe uur door Ilya Korzelius Streets of Amersfoort door Mario VisserGroningen Oosterhaven door Koos de WitDeventer en de IJssel bij regen door Bart Ros

Jouw foto in de Spotlight?

Heb jij wel eens in het blauwe uur gefotografeerd? We zien je foto's graag in onze Gallery

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel