Video: Tips om verticaal te filmen

Video: Tips om verticaal te filmen

Itam van Teeseling 518 0
In het mobiele tijdperk wordt verticaal filmen steeds gangbaarder. Het wordt daarom tijd om eens te kijken naar de esthetische mogelijkheden die verticaal filmen met zich meebrengt. Yannick Theunissen van Cinecom.net maakte er een filmpje over.

Yannick ziet verticaal filmen vooral als een uitdaging in plaats van een belemmering. Je wordt gedwongen om anders te denken.

Tip 1: Als je met een camera anders dan een mobiele telefoon filmt, dan doe je er goed aan je cameraopstelling te veranderen. Pas bijvoorbeeld je rig aan zodat je de camera verticaal kan zetten. Zet dan ook meteen je externe monitor verticaal zodat je een goed beeld krijgt van de composities.

Tip 2: Gebruik een gorillastatief dat je zo kan buigen dat je de camera in een verticale positie kan zetten. Het is wat improviseren, maar je kan het gorillastatief dan gebruiken om de camera handheld te houden. Dit werkt dus wel alleen met lichte, kleinere camera’s.

Tip 3: Gebruik je mobiele telefoon met de app “Filmic Pro” om deze om te toveren tot een bijna professionele videocamera.

Tip 4: Pas in je montagesoftware de “aspect ratio” aan, oftewel de beeldverhoudingen. Vergeet deze niet als handige preset op te slaan natuurlijk.

Tip 5: Pas de “rule of thirds” ook toe bij verticale video. Met de rule of thirds blijven je composities letterlijk rechtop staan.

Tip 6: Beperk het aantal details in de compositie. Omdat het beeld verticaal kleiner oogt dan bij een horizontaal beeld doe je er goed aan in je compositie op één element te focussen en de rest weg te laten.

Tip 7: Maak gebruik van lengte en/of diepte. Juist omdat je verticaal meer ruimte hebt werken langgerekte elementen in je compositie extra goed. Ook diepte kan extra goed uit de verf komen. Denk bijvoorbeeld aan een wandelpad dat je in zijn geheel in beeld kan krijgen.

 

 

afbeelding van Itam van Teeseling

Itam van Teeseling | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Itam