Gimbals zijn ideaal voor bewegingen

Video: cinematische camerabewegingen met je gimbal

Itam van Teeseling 431 0
Als je je wel eens afvraagt, waarom zou ik een gimbal aanschaffen? Hier is je reden: je kan geweldige bewegingen maken op een stabiele manier. In deze video enkele cinematische bewegingen om je te inspireren.

De "low to the ground follow shot"

Met deze shot volg je iemand van achteren, maar laat je de camera laag over de grond zweven. Het geeft een dynamisch effect omdat de grond echt langs de camera zoeft. Deze shots vragen om wijde objectieven om het effect extra te benadrukken.

De normale "follow shot"

In deze shot volg je iemand op normale hoogte. Deze shot kan in meerdere kadreringen uitgevoerd worden, afhankelijk wat je er mee wilt bereiken.

De "lateral follow shot"

Deze is het zelfde als bovenstaande shots, alleen vanaf de zijkant gefilmd, dus naast de persoon.

De frontale "follow shot"

Bij deze film je iemand recht van voren tijdens het lopen. Deze is het meest lastig omdat je niet kan zien waar je loop, je loopt namelijk achteruit. Het scheelt als je iemand hebt die achter je loopt en je als het ware meetrekt.

De "cirkel shot"

De naam zegt het al. De camera draait hier om iemand heen.

De voorwaarts en achterwaartse "dolly shot"

Bij deze shot staat het onderwerp stil en beweegt alleen de camera. Dit kan van het onderwerp vandaan zijn, maar ook naar het onderwerp toe. Vooral laatstgenoemde kan de kijker echt in het verhaal trekken omdat het meteen de focus legt op het onderwerp. Over focus gesproken, deze shots is bijna alleen te doen als je objectief over een goede autofocus beschikt.

 

 

 

afbeelding van Itam van Teeseling

Itam van Teeseling | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Itam