120MXS voor een extreme digitale zoom

Video: Canon schept op met 120 megapixel sensor

Itam van Teeseling 603 0
Canon heeft een nieuwe sensor ontwikkeld die filmt met een resolutie van 120 megapixels. De sensor is niet bedoeld voor normaal video- of fotowerk, maar is vooral gericht op beveiligingscamera's. Desalniettemin indrukwekkend omdat een extreme digitale zoom bereikt kan worden.

Even ter vergelijking. Een full-HD sensor filmt met zo'n 2 megapixels per frame. Een 4K-sensor met zo'n 8,3 megapixels. Zelfs een 8K-sensor komt nog geeneens in de buurt met 33,2 megapixels. Het beeld van de nieuwe camerasensor moet dus wel ongelooflijke scherp zijn.

Digitaal zoomen

Eigenlijk zal je er niet zoveel aan hebben als je niet een monitor hebt die zo'n resolutie kan weergeven. De enige functie van zo'n hoge resolutie is dat je er waanzinnig (digitaal) mee kan inzoomen. En daarom is de sensor zo handig voor beveiligingscamera's. In onderstaand filmpje laat Canon zien hoe scherp er ingezoomd kan worden en waarom dit nou juist zo handig is. Of dit de bescherming van privacy ten goede komt kan je je natuurlijk afvragen.

Lage frame rate

Of het ooit mogelijk wordt om deze resolutie te gebruiken voor video is maar de vraag. De camera waarin de sensor nu gebruikt wordt kan maximaal filmen met een frame rate van 9,4 frames per seconde. Desalniettemin is het een indrukwekkend stukje techniek dat nieuwsgierig maakt naar de toekomst van sensoren en camera's.

 

 

afbeelding van Itam van Teeseling

Itam van Teeseling | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Itam