Verhalen door de Fotografie

Redactie DIGIFOTO Pro 717

Ontdek de verborgen wereld van Amsterdamse stadsimkers in "Keepers" van Jurre Rompa, waarbij zijn lens de betoverende relatie tussen bijen en hun hoeders vastlegt. Van daaruit duiken we in de kracht van beelden met Susan Sontags "On Photography", verkennen we intieme familiemomenten in Tara Wray's "Book of Sons", herdenken we het iconische werk van de onlangs overleden Erwin Olaf, bewonderen we Helmut Newtons grensverleggende fotografie in "Legacy", en leren we de kunst van fotografie in elke situatie met Frank Doorhof's inzichten. Deze diverse reeks boeken biedt een unieke kijk op de rijke wereld van fotografie, van bijenkasten op daken tot tijdloze erfenissen van meesterfotografen.

Tekst: Redactie

Keepers  | Jurre Rompa

Beginnend bij de Dam in Amsterdam, ontvouwt zich een verborgen wereld in de Nes, een straat gehuld in schaduwen en rijk aan theaters zoals De Brakke Grond. Achter de deuren en boven de podia, verheffen zich daken die onverwachte heiligdommen herbergen, waar rijen bijenkasten in serene stilte staan, verscholen voor de stadse drukte. Amsterdam's stedelijke bijen vinden hun thuis op de meest verrassende plekken: luxueuze hotels zoals The Grand en Waldorf Astoria, boven kunstwerken in het Oostelijk Havengebied, waar een imker toegang krijgt via een oprijzende ladder, en zelfs op de daken van iconische gebouwen zoals de Bijenkorf. De stad, een onwaarschijnlijk toevluchtsoord, zindert van bijenvolken die met zorg en passie worden behoed door toegewijde imkers. ‘Keepers’, een project van fotograaf Jurre Rompa, onthult deze betoverende realiteit. Rompa, een Amsterdamse portret- en documentairefotograaf, vangt de mystieke essentie van stadsimkers en hun zoemende koninkrijken met een cinematografische gratie. Zijn verbluffende serie, bekroond met de Zilveren Camera, navigeert door de daken en verborgen hoeken van Amsterdam, waar bijenvolken bloeien onder de waakzame zorg van hun hoeders. Het is een ode aan de onzichtbare bewakers van de stad, de imkers, wiens toewijding en liefde resoneert in de zoemende symfonie van hun bijen.

Adviesprijs: € 38,50 | ISBN: 978 94 6226 494 6 | Uitgever: Lecturis

 

On Photography | Susan Sontag

Dit boek is een juweel in de wereld van fotografische literatuur. Het is ingekapseld met beelden die elk hoek en kier van ons bestaan verkennen, waarbij het onverzadigbare oog van de camera een revolutionaire verschuiving in onze relatie met de wereld teweegbrengt. Foto’s bezitten een ontzagwekkende kracht – ze kunnen schokken, idealiseren, verleiden, een onuitwisbare nostalgie oproepen, dienen als een eeuwig monument, of onthullen als compromitterende getuigen in het theater van het menselijk leven. In een serie van zes penetrerende essays, duikt Sontag diep in de psyche van onze visuele cultuur, ontrafelend hoe deze tsunami van beelden de fundamenten van onze realiteitsbeleving en autoriteitsbesef heeft geherstructureerd. Ze bevraagt en onthult de vele lagen waarin fotografie ons sociaal-cultureel weefsel beïnvloedt, alsook de ethische en morele dimensies die daaruit voortvloeien. Sontag maakt een zorgvuldige analyse van hoe fotografie onze perceptuele lenzen heeft getransformeerd, het manipuleren van onze gedragingen en de wijze waarop we de wereld en onszelf in het vizier houden. Dit werk is niet slechts een boek, maar een intellectuele odyssee die de ziel, betekenis en de onmiskenbare waarde van fotografie in onze hedendaagse samenleving blootlegt, en licht werpt op het immer veranderende landschap van visuele communicatie en expressie.

Adviesprijs € 15,- | ISBN 9780140053975 |Uitgever: Penguin Books

 

Book of Sons | Trara Way

‘Book of Sons’ is een zorgvuldig gecreëerde weergave van Tara Wray's tweelingzonen en hun jeugdervaringen in het landelijke Vermont (USA). De fotografie combineert lyriek en documentatie en presenteert een intieme kijk op de familietaferelen, waarbij beelden naadloos in elkaar overvloeien en elkaar overlappen, resoneren met de vloeiende aard van herinneringen. Wray’s lens onthult een veelzijdig perspectief van de gezamenlijke momenten van haar zonen, terwijl ze ook hun unieke individualiteit als afzonderlijke zielen verkent. Dit liefdevolle boek, dat als eerbetoon aan haar zonen en echtgenoot dient, bouwt voort op Wray's eerdere gelauwerde fotografische werken zoals ‘Too Tired for Sunshine’ en ‘Year of the Beast’, die allemaal het thema van familie en jeugd verkennen. Tara Wray (1978), een kunstenares met veelzijdige talenten, waaronder schrijven, filmmaken, fotografie en schilderen, heeft haar creativiteit geuit en gedeeld in verscheidene fotoboeken en kunstenaarsboeken. Wereldwijd erkend, heeft Wray's werk vele galerijen en festivals gesierd, waaronder Kunst Haus Wien en het TULCA Festival of Visual Arts, en is opgenomen in vooraanstaande collecties zoals het Amon Carter Museum of American Art. Leven in harmonie met de natuur in Vermont, met haar gezin en trouwe reddingshond, blijft Wray’s kunst doordrenkt van authenticiteit en emotie.

Adviesprijs: € 65,- | ISBN: 978 94 6226 485 4 | Uitgever: Lecturis

 

I am, Erwin Olaf

Met een gevoel van diepe droefheid en verlies, staan we stil bij het overlijden van Erwin Olaf, een titanisch figuur in de wereld van de fotografie. Olaf was niet alleen een fotograaf; hij was een kunstenaar wiens lens verhalen vertelde die woorden te boven gingen, en wiens beelden emoties en gedachten op een onnavolgbare manier opriepen. Zijn ongeëvenaarde creativiteit en oog voor detail hebben de fotografie getransformeerd, waardoor een onuitwisbare indruk achterblijft op de visuele kunsten. Naar aanleiding van Erwin Olafs zestigste verjaardag presenteerde de fotograaf het eerste uitgebreide overzicht van zijn werk. Het vuistdikke boek met maar liefst 240 foto’s toont zowel zijn vroegste zwart-witbeelden als zijn iconische vrije werk, tot aan de nieuwste – en tot nu toe ongepubliceerde – series die hij maakte in Shanghai en de Verenigde Staten. Dit chronologische overzicht beschrijft de unieke visie van de kunstenaar en zijn evolutie tijdens de afgelopen vier decennia, van een brutale provocateur in het Amsterdamse nachtleven tot koninklijke portrettist en meester van de verstilling. Olaf beheerste de kunst van de fotografie tot in de kleinste finesses en bood een wrang, indringend commentaar op de context van zijn werk. 

Adviesprijs: € 64,50 | ISBN: 978 94 9267 778 5 | Uitgever: Hannibal

 

Legacy | Helmut Newto 

Helmut Newton's fotografie, ongeëvenaard in reikwijdte en overspannend meer dan vijf decennia, heeft miljoenen bereikt via publicaties in tijdschriften zoals Vogue en Elle. Zijn werk overstijgt genres, en brengt elegantie, stijl en voyeurisme naar mode-, portret- en glamourfotografie, met een collectie die even onnavolgbaar als ongeëvenaard blijft. Newton, die vroeg in zijn carrière de kunst van modefotografie meesterde, creëerde shoots die steevast verder gingen dan de standaardpraktijk, waarbij de lijnen tussen realiteit en illusie vervaagden. Vrouwen staan centraal in zijn werk, met onderwerpen zoals Catherine Deneuve, Liz Taylor en Charlotte Rampling, die allen op een vernieuwende manier worden gepresenteerd, gevuld met luxueuze elegantie en subtiele verleiding, maar ook met culturele referenties en een verrassend gevoel voor humor. In de jaren 90 fotografeerde Newton voornamelijk in en rond Monte Carlo voor verschillende edities van Vogue, waarbij hij locaties, zoals zijn eigen garage, transformeerde in minimalistische, theatrale podia. Hij portretteerde vaak de excentrieke levens van de mooie en rijke mensen, vol erotiek en elegantie, in onconventionele scenario’s, waarbij hij visuele clichés gebruikte en tegelijkertijd in vraag stelde, soms met een tintje zelfironie of spot, maar altijd vol empathie.

Adviesprijs: € 79,95 | ISBN: 978 38 3658 458 6 | Uitgever: Taschen

 

Fotograferen in elke situatie | Frank Doorhof

Ruimte in fotografie kan vaak een uitdaging zijn; de beperking ervan leidt meestal tot last-minute improvisaties, wat niet altijd gunstig is voor het eindresultaat. Fotograaf Frank Doorhof benadert deze uitdaging op een verhelderende manier in zijn boek, waarin hij strategieën onthult om in vrijwel elke omgeving indrukwekkende foto’s te maken. Het boek, verrijkt met talrijke exemplarische foto's uit Frank's dagelijkse praktijk, demystificeert het idee ‘Ik heb geen goede ruimte’ en is een essentiële gids voor fotografen die in diverse situaties willen excelleren. Het boek biedt inzichten over het manipuleren van licht, het kiezen van de juiste apparatuur, camera's, lenzen, tethering, diverse belichtingstechnieken en het selecteren van locaties en accessoires. Het gaat ook in op het inrichten van studio's en bedrijfsruimtes en geeft advies over fotografie op locatie. Bovendien verstrekt Frank zakelijke tips gebaseerd op zijn ruim tien jaar ervaring in het geven van workshops, waardoor het boek fungeert als een complete A-Z-gids voor het opzetten van een functionele fotografie-omgeving, en is hiermee een onschatbare bron voor zowel beginnende als professionele fotografen.

Adviesprijs: € 39,99 | ISBN: 978 94 6356 110 5 | Uitgever: Van Duuren

 

Dit is een artikel uit DIGIFOTO Pro 5.2023. Lees hem nu digitaal: DIGIFOTO Pro 5.2023

afbeelding van Bryan Oosenbrug

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie