Bulgarije wil expositie verbieden met LGBT foto’s

Verbod expositie LGBT foto’s

Eefke Burg 789 0
Bulgaarse ambtenaren willen een expositie met een LGBT thema verbieden. In de Bulgaarse stad Plovdiv opent er in juli een expositie met de titel ‘Balkan Pride.’ Sommige politieke partijen zijn echter op zoek naar zowel legale als illegale middelen om de expositie tegen te houden.

Gemeente wil hoofd culturele stichting ontslaan die LGBT tentoonstelling heeft goedgekeurd

Aanvankelijk keurde het hoofd van de gemeentelijke culturele stichting, Svetlana Kuyumdzhieva, de LGBT tentoonstelling goed. Maar nu gaat de gemeenteraad stemmen of ze ontslagen kan worden. Ze noemde de interventie door gemeenteraadsleden tegenover het blad The Guardian een ‘lelijke provocatie. Dit kan de reputatie en het imago dat we de afgelopen vijf jaar hebben opgebouwd ernstig schaden,' aldus Kuyumdzhieva.

Alexander Sidi, een parlementslid van de ultranationalistische VMRO-partij, gaf aan dat hij niet wilde dat de expositie doorgaat. 'En we zullen ze stoppen, met alle legale en, indien nodig, illegale middelen.’ The Guardian meldt dat VMRO de publieke steun heeft gekregen van 21 van de 50 leden van de gemeenteraad.

Homofobie neemt toe in Bulgarije

Volgens dezelfde bron neemt de homofobie in Bulgarije toe. Uit een recent onderzoek van de GLAS Foundation bleek dat slechts één op de drie Bulgaren het niet erg zou vinden als hun buurman homo was. Het aantal incidenten met betrekking tot homofobie is ook in Bulgarije toegenomen.

Het is bizar dat een parlementslid publiekelijk kan zeggen dat ze ‘illegale middelen indien nodig’ zullen gebruiken om een fototentoonstelling te stoppen. Borislav Inchev van de VMRO in Plovdiv gaf ook nog aan dat dit ‘hetzelfde was als het houden van een gay pride parade in Plovdiv.’ De redenering die hij daarvoor gebruikte was ook gek. ‘Ik ben erg benieuwd wat er zou gebeuren als een leraar per ongeluk haar schoolkinderen naar de expositie liet gaan. Wat zouden ze daar zien? Hoe zou ze het verklaren?’

Publieke discussie zou plaatsvinden op de LGBT foto expositie

Plovdiv host samen met Matera (Italië) de expositie, die onderdeel is van de 2019 editie van ‘Europees cultuur kapitaal.’ Naast de foto expositie, is er een concert en een publieke discussie onderdeel van het programma. De expositie bevat foto’s, artefacten en audiovisuele installaties van de pride parade in verschillende Balkan steden.

Het project focust zich op mensenrechten en gelijkheid voor de LGBT community. Het project probeert een ‘hedendaags beeld te geven van de Balkantradities in de context van de wereldwijde samenleving en onze gedigitaliseerde realiteit.’ 

Meer lezen

Lees ook:
Review: AF-S NIKKOR 500mm f/5.6E PF

Fotografe fotografeert eigen bevalling

afbeelding van Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke