Camera's klaar!

Vanavond supersneeuwmaan!

Christel de Wolff 865
Dit jaar (in juli) is het een halve eeuw geleden dat Neil Armstrong als eerste mens voet op de maan zette, maar dat is niet de enige reden dat 2019 best het jaar van de maan genoemd mag gaan worden. Hadden we vorige maand nog een prachtige bloedmaan om te fotograferen, is het vanavond alweer raak met een heuse supersneeuwmaan

Vanavond belooft de grootste volle maan van het jaar te worden. De maan staat dan 'slechts' op 356.761 kilometer afstand van onze planeet ten opzichte van het verste punt van 406.697 kilometer. De maan draait namelijk in een ovale baan rond de aarde. 

Bekijk ook: De bloedmaan door jullie gefotografeerd

Supersneeuwmaan

Omdat de afstand korter is én het vanavond volle maan is, is de maan extra groot en wordt deze supersneeuwmaan genoemd. De toevoeging 'sneeuw' komt van de oorspronkelijke bewoners van Noord-Amerika. Indianenstammen noemden de tweede volle maan van het jaar een sneeuwmaan, omdat het dan vaak sneeuwt. 

Vanavond om 17:00 is het exact volle maan. Iets later, wanneer de zon onder is, zal de maan goed te zien zijn. Vooral in het zuiden van Nederland het beste. In het noorden kan bewolking roet in het eten gooien. 

We zien je foto's van de supersneeuwmaan graag tegemoet in onze Lezersgallery.

Supersneeuwmaan gemist? 

Supersneeuwmaan gemist of kun je er gewoon geen genoeg van krijgen? Op 21 maart is er een supermaan te zien en op 18 mei van dit jaar een blauwe maan. Al is dat laatste vooral een kalenderkwestie, er is dan niet veel bijzonders te zien. 

Lees ook: Fotografeer de maan(sverduistering) met deze tips

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel