Maan kleurt vrijdagavond bloedrood aan de hemel

Fotografen opgelet! Unieke bloedmaan

Remco Stunnenberg 888 0
Fotografen opgelet! De maan kleurt vrijdagavond bloedrood aan de hemel. De totale verduistering duurt 6 uur en 22 minuten en is daarmee de langste van de 21ste eeuw.

De omstandigheden zijn optimaal. Natuurkundig gezien kan het niet beter, aldus de experts. Een totale maansverduistering ontstaat als de aarde tussen de zon en de maan in schuift. Zelden staan ze zo perfect opgelijnd als morgenavond. 

In de nacht van vrijdag 27 op zaterdag 28 juli 2018 vindt een totale maansverduistering plaats. Bij een volledige maansverduistering bevindt de maan zich in de kegelvormige kernschaduw van de aarde, de umbra. Hier komt geen zonlicht. Bij dit type maansverduistering ontstaat het verschijnsel ‘bloedmaan’. De maan straalt zelf geen licht uit, net zo min als de aarde. Het lijkt daarom misschien vreemd dat de maan juist in de umbra, waar geen zonlicht is, rood wordt. Dat komt echter doordat de atmosfeer van de aarde het licht afbuigt, zodat alleen het rode en oranje licht met lange golflengten de atmosfeer kunnen passeren en kunnen doordringen in de umbra.

Foto gemaakt door Marianne Brandsma.

Blauw licht met een korte golflengte wordt door luchtmoleculen en luchtdeeltjes verspreid en bereikt de maan niet. Wanneer het rode licht op de aarde valt, wordt het weerkaatst en krijgt de maan een rode gloed. Als de aarde geen atmosfeer had, zou de maan tijdens de verduistering helemaal donker worden.

Een maansverduistering duurt veel langer dan een zonsverduistering. Een volledige zonsverduistering duurt maar een paar minuten, terwijl een maansverduistering uren duurt. De verduistering begint om 19:14 uur, het maximum wordt bereikt om 21:31 uur en de verduistering eindigt om 01:31 uur. Als fotograaf heb je dus alle tijd om dit unieke verschijnsel in beeld te brengen. Al is het nog helemaal geen eenvoudige klus.

Tips and trics?

Lees in onderstaande links hoe je als fotograaf het beste te werk kan gaan:

Vrijdag fotograferen we de maansverduistering én bloedmaan!

Fotografeer de bloedmaan met deze tips van Canon ambassadeur David Noton

Ga jij de uitdaging aan morgenavond? Wij in ieder geval wel! Wij gaan op pad met de De SIGMA 500mm F4 DG OS HSM Sports. Beelden van ons avontuur volgen uiteraard!  

 

afbeelding van Remco Stunnenberg

Remco Stunnenberg | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Remco