Fotowedstrijd Macro

Uitslag Fotowedstrijd: Macro

Redactie DIGIFO... 6200 8
Met macrofotografie breng je een wereld in beeld die voor veel mensen onzichtbaar is. Voor onze fotowedstrijd Macro ontvingen wij veel prachtige, schilderachtige macrofoto's. Het viel dan ook nog niet mee om uit al die inzendingen de nummer 1, 2 en 3 te kiezen. Maar we zijn er in geslaagd.

In alle drie de beelden vormen vlinders de hoofdrol. Bewust? Hebben we hier te maken met een jury met een uitgesproken voorkeur voor vlinders? Beide vragen kunnen we met nee beantwoorden. We hebben hier te maken met puur toeval. Hoe mooi ook, al die andere hoofdrolspelers die we voorbij zagen komen, maar deze drie beelden waren voor ons zonder enige twijfel de nummer 1, 2, en 3.     

Eerste prijs: De Dodendans, Noortje Russel

Bij Macrofotografie denken we niet zelden aan knallende en lichte tinten. Aan vrolijkheid. Dit beeld was zacht gezegd niet het meest vrolijke beeld dat wij ontvingen voor deze wedstrijd, maar sprong wel onmiddellijk in het oog door de prachtige compositie, de scherpte, de herhaling en de gedetailleerde vormen in het water. En natuurlijk door de tragiek van de gevallen nachtvlinders. Kortom, een beeld van schilderachtige schoonheid. En dat past uitstekend bij de titel. Immers, de dodendans of danse macabre is een thema dat al eeuwenlang voorkomt in de Westerse cultuur en met name in de schilderkunst. Na enig wikken en wegen was dit voor ons de absolute nummer 1. Complimenten Noortje!

Met deze foto wint Noortje de Tamron SP 90mm f/2.8 Macro 1:1 Di VC USD (F017) t.w.v. €769,-

Dit 90mm Macro objectief is uitgebreid met geavanceerde functies en bouwt voort op een geschiedenis van superieure optische prestaties. Een XY-Shift compensatie is nu toegevoegd om de VC beeldstabilisatie functionaliteit te versterken en te verbeteren van oneindig tot macro. Een verbetering in de USD besturingssoftware zorgt voor een flink toegenomen AF scherpstelsnelheid en een optimale afstemming onder diverse fotografische omstandigheden. Daarnaast is er een hoge standaard van vocht- en stofbestendigheid toegevoegd ter voorkoming van het binnendringen van stof en vocht. Ook is er een zeer duurzame fluorine coating aangebracht op het bovenste lenselement oppervlak om zo condensvorming te voorkomen en vuil af te stoten.

Met dank aan Transcontinenta voor het beschikbaar stellen van deze prijs.

Tweede prijs: Feeling Blue, Jannette van der Boon

Schilderachtig mooi, dit vrouwelijke Icarusblauwtje. Dit beeld valt op door de prachtige scherpte en de knallende kleuren van de vlinder in combinatie met de mooie, zachte achtergrond. Die achtergrond zorgt ervoor dat alle aandacht naar het hoofdonderwerp gaat, én dat verdient dit onderwerp. Zeker ook door haar houding. Want zo vaak zien we het Icarusblauwtje niet met gespreide vleugels. Complimenten Jannette!

Met deze foto wint Jannette een macroflitser van MCOPlus, de 14EXT ter waarde van €169,-

Deze mooie macroflitser zorgt voor prachtig belichte macrofoto’s. Onlangs hebben we deze flitser zelf getest en we vinden het een aanrader voor de serieuze macrofotograaf. De MCOPlus 14EXT is verkrijgbaar in zowel een Nikon- als een Canon-variant, dus de winnaar kan er gelijk mee aan de slag.

Met dank aan Lamina Nederland voor het beschikbaar stellen van deze prijs.

Derde prijs: Morning Blues, Regina Pas

Voor dit beeld stond Regina voor dag en dauw op om te genieten van de opkomende zon en de Icarusblauwtjes. Wij genieten met haar mee. Wat een zalig en dromerig beeld. Én wat een licht! Knap ook hoe Regina er in geslaagd is beide vlinders scherp vast te leggen en tegelijkertijd ook nog zo veel sfeer te behouden in de achtergrond. Complimenten Regina!

Met deze foto wint Regina een boekenpakket van Van Duuren ter waarde van €127,-

Een prachtige collectie boeken voor veel leesplezier maar bovenal voor veel fotografie inspiratie.
• Handboek Macrofotografie
• 360-gradenfotografie
• Avond- en nachtfotografie
• Compositie & Licht

Met dank aan Van Duuren Media voor het beschikbaar stellen van deze prijs.

Benieuwd naar alle inzendingen voor deze wedstrijd? Kijk hier

 

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

RedactieDIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie

afbeelding van Teranique

Van Harte Gefeliciteerd Noortje, Jannette en Regina!

Gr Mo

afbeelding van jannette_s1_147388

Dank je wel :)

afbeelding van nrussel_148039

Dank je Mo!

afbeelding van r.pas_136552

Dank je Mo

afbeelding van vogelaar

De winnende foto is ziet eruit als een Photoshopcompilatie met 5 gekopieerde nachvlinders. Ik wist niet dat Photoshopbewerkingen toegestaan zijn. Beetje jammer, eerlijk gezegd. Van hart, maar het heeft wat mij betreft niets met macrofotografie te maken.

afbeelding van nrussel_148039

Hoi Tineke, de foto is gemaakt met meervoudige belichting, een techniek in/met de camera. Er is niks aan gephotoshopt, ik héb dat programma niet eens! Maar ik snap de verwarring, er had beter even bij vermeld kunnen worden welke techniek ik heb gebruikt! Groetjes, Noortje

afbeelding van nrussel_148039

Huh? Ik heb staan zweten in mijn waadpak boven het motje (en vele anderen) en heb een heleboel meerdere belichtingsfoto's gemaakt. Kijk maar hier: https://russelslof.com/2018/04/14/danse-macabre/

Dit vond ik de mooiste. De stand van de vlinder rechtsboven wijkt juist iets af van de rest. En als je goed kijkt zie je dat sommige scherp zijn, andere niet... Zal ik je het RAW-bestand sturen om te laten dat er niets geshopt is?

afbeelding van mail_158712

Ik vind het zeker een knap gemaakte foto, zeker als deze met de middelen in de camera is gemaakt. Heel creatief.
Het enige is dat ik de categorie 'macrofotografie' niet echt van toepassing vind:
Zie de definitie op https://nl.wikipedia.org/wiki/Macrofotografie