Daag jezelf uit

Uitdaging: Limiteer jezelf tot 1 objectief

Fenna Kiebert 323 0
Als je net als veel anderen wilt leren om betere foto’s te maken en niet bang bent om jezelf uit te dagen, dan is dit de tutorial voor jou. 

Neem eens een ​​moment de tijd om je omgeving waar je je op dit moment bevindt zorgvuldig te scannen. Kun je je voorstellen hoe de omgeving eruit zou zien door een 24-mm, 35mm, 50mm of 85mm objectief? Hoe zit het met 135mm? Kun je je redelijk snel goede composities voorstellen bij die brandpuntsafstanden? Als je je dit niet voor kunt stellen, werk je waarschijnlijk veel met zoomlenzen. Het probleem met zoomlenzen is dat ze je relatief gedachteloos composities laten maken. Het laat je onbewust wennen aan composities door de lens in plaats van door je eigen ogen. Dit is niet per se negatief, maar je leert jezelf aan vanuit hetzelfde perspectief in en uit te zoomen. 

Zoomlenzen zijn absoluut niet slecht, ze zijn enorm nuttig en praktisch een noodzaak voor veel fotografen. Ze laten je gewoon vaak wennen aan het niet zien van mogelijke composities. Hoe los je dit op? Hiervoor is de prime lensuitdaging. Het werkt als volgt: kies een maand uit waarin je je camera elke dag minstens 30 minuten kunt gebruiken. Zet vier prime-lenzen opzij, één voor elke week. Elke dag ga je erop uit en maak je alleen foto’s met die lens, voor minimaal dat half uurtje. Is de week voorbij, dan schakel je over naar de lens met een andere brandpuntafstand.

'Bruiloftfotograaf Maand'

  • Week 1: 24 mm lens
  • Week 2: 35mm-lens
  • Week 3: 50 mm lens
  • Week 4: 85 mm lens

Met deze vier brandpuntsafstanden haal je het grootste deel van het bereik dat de meeste fotografen gebruiken. Door meer te werken met de 24 mm brandpuntsafstand, zal je vermogen ontwikkelen om meer creatieve groothoek composities te maken in plaats van ze alleen te gebruiken om een ​​heleboel mensen vast te leggen of je algehele scène breder te maken. Als je met de 35-mm lens werkt, kun je een ander perspectief van mensen vastleggen zonder de vervorming van de 24 mm, enzovoort.

'Landschapsfotograaf Maand'

  • Week 1: 17 mm lens
  • Week 2: 24 mm-lens
  • Week 3: 100 mm macrolens
  • Week 4: 200 mm lens

Als landschapsfotograaf ben je waarschijnlijk gewend om te werken met bredere brandpuntsafstanden. Door alleen met de 17 mm brandpuntsafstand te werken, kun je echter voorgrondelementen opnemen voor meer complete groothoekcomposities. De 100 mm macrolens (of macrolengte waar je de voorkeur aan geeft) helpt je om meer abstracte composities recht voor je te ontdekken en vast te leggen (vooral omdat landschapsfotografen vaak groot denken). Met de 200 mm-lens leer je interessante details of composities te ontdekken die verborgen zijn in grotere landschappen.

Grote kans dat je geen volledige reeks prime-lenzen bezit. Dat is geen probleem; je kunt nog steeds de uitdaging aan gaan! Kies vier brandpuntsafstanden binnen het bereik van je zoomlens en plak de zoomring van de lens elke week op een ander brandpuntsafstand. Hoewel prime-lenzen over het algemeen grotere diafragmaopeningen hebben dan zoomlenzen, is het punt van deze oefening meer om alle beschikbare composities met een bepaalde brandpuntsafstand te visualiseren. Tegen het einde van de maand zul je door deze tutorial veel interessante en unieke composities kunnen visualiseren vanuit verschillende perspectieven en met verschillende brandpuntsafstanden, waardoor je ook gemotiveerd zal worden om betere foto's te maken!

afbeelding van Fenna Kiebert

Fenna Kiebert | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fenna