Super makkelijk!

Tutorial: maak je eigen presets in Lightroom

Redactie DIGIFOTO Pro 8917

Het maken van eigen presets kan je veel tijd schelen. Immers kun je op die manier veel foto's op een zelfde manier bewerken. Het maken van een preset is erg simpel. Je kunt er zelfs geld mee verdienen als je de presets te koop aanbiedt. Leer snel hoe je zelf presets maakt.

Wat is precies een Lightroom-preset?

Voordat we aan de slag gaan met het maken van presets in Lightroom, is het handig om te weten wat een preset precies is: een Lightroom-preset is een vooraf bepaalde opstelling van de schuifregelaars in Lightroom en voert een selectie bewerkingen uit die je wil toepassen op een foto. Niets meer en niets minder. Als je een preset wil maken, dan is het belangrijk dat je eerst een foto bewerkt met Lightroom zoals je dat normaal gesproken zou doen. Dit zijn namelijk de instellingen die je later opslaat in je preset.

Aan de slag

We gaan aan de slag met een foto van Nika Zhorzholiani. Een mooie foto, die je op allerlei manieren kunt bewerken. We veranderen de temperatuur van 4900 naar 5720. Om het geheel niet te groen te maken passen we de kleurtint ook aan van +3 naar +13. We halen de schaduwen iets op naar +6. De algehele belichting halen we iets omhoog naar + 0,12.

Deze foto willen we graag de bekende orange & teal uitstraling geven. In het tabblad Calibration / Kalibratie passen we de kleurtint aan naar -6. Primair rood (primary red) veranderen we naar +21, primair groen (primary green) naar + 56 en primair blauw (primary blue) naar -83. Tenslotte veranderen we in het tabblad Gesplitste tinten de highlight / hooglicht naar + 50 met een verzadiging van + 14.

Hoe maak je van deze nabewerking een preset?

Nadat je een voorbeeld foto hebt bewerkt hoef je de bewerkingen alleen nog maar op te slaan als preset. Dat is heel makkelijk:  
  1. Selecteer Develop / Ontwikkelen in Lightroom.
  2. Boven aan de navigator aan de linkerkant ziet je een optie met de naam Presets / Voorinstellingen.  Hier vind je een reeks presets die al in Lightroom zijn ondergebracht.
  3. Klik op het "+" -teken om een nieuwe preset / voorinstelling toe te voegen.
  4. Druk op make preset / voorinstelling maken.
  5. Een menu zal verschijnen waar je kan kiezen welke bewerkingen je mee wil nemen in je preset. Als je nog niet bekend bent met het zelf maken van presets en niet zeker weet wat je moet selecteren, kies je ze allemaal. Je kan later aanpassingen maken.
  6. Vergeet je nieuwe preset geen naam te geven bovenin.
  7. Druk op create / maken.
  8. Je bent klaar!
afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie