Tokina 11-16mm f/2.8 II met focusmotor voor Nikon

Jesse Kraal 3967
Tokina's populaire groothoek voor aps-c-camera's heeft een update gekregen. Optisch lijkt de tweede versie grotendeels gelijk aan de eerste 11-16mm, maar gebruikers van Nikon dslr's zullen de toevoeging van een ingebouwde focus-motor zeker kunnen waarderen.

Als je de schematische doorsneden en de specificatielijsten van beide objectieven naast elkaar houdt, dan lijkt de Tokina AT-X 116 PRO DX II (zo heet het objectief voluit) maar weinig af te wijken van versie I. Beide objectieven hebben twee asferische en twee 'ultra-low dispersion' elementen.

Volgens de altijd bescheiden Ken Rockwell was de Tokina al de beste groothoek voor aps-c-camera's en ook van ons kreeg de 11-16mm destijds een 9.0 als rapportcijfer (DIGIFOTO Pro 1.2008). Een optische update was dus ook niet bijzonder hard nodig.

Tokina 11-16mm

Autofocus voor alle Nikon-dslr's

Het voornaamste verschil is dan ook de toevoeging van een ingebouwde focusmotor. Hierdoor kan het objectief ook op Nikon-dslr's zonder eigen focusmotor, zoals de D3100 en D5100, automatisch scherpstellen. Het is dan ook de Nikon-variant die eind maart als eerste leverbaar zal zijn (in Japan), terwijl voor de Canon-variant nog tot eind juli gewacht moet worden.

Japanners moeten volgens de Tokina-webiste evenveel Yen neertellen voor een AT-X 116 PRO DX II als voor versie I. Verwacht dus ook in Nederland gelijkblijvende adviesprijzen, wat neerkomt op 649 euro.

Tokina
Het lensontwerp van de nieuwe versie is gelijk aan zijn voorganger

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Jordi de Jonge

Nikon Canon .. en is er al iets bekent over de Sony variant ?

afbeelding van Anonymous

Die schijnt er niet te komen