Review Nikon AF-S Nikkor 24-70mm f/2.8E ED VR: Standaardzoom voor professionals

Review Nikon AF-S Nikkor 24-70mm f/2.8E ED VR: Standaardzoom voor professionals

Redactie DIGIFO... 3158 0
De Nikon AF-S Nikkor 24-70mm f/2.8 ED die in 2007 werd geïntroduceerd, was Nikons meest verkochte professionele objectief. Nikon werkt natuurlijk constant verder aan de objectieven, zo kwam er verbeterde opvolger met VR-stabilisatie. Een review:

Nikon heeft naar eigen zeggen geluisterd naar de professionele gebruikers van de 24-70mm f/2.8 en deze feedback gebruikt om een volledig nieuw objectief te ontwerpen. Volgens Nikon is het objectief sneller, sterker en stabieler. De 24-70mm is nu voorzien van optische VR-beeldstabilisatie, waardoor je met een 4 stops lagere sluitertijd kunt fotograferen. Dat betekent dat je in een bepaalde situatie met 1/4 in plaats van 1/60 kunt werken. Uiteraard wordt alleen je eigen trilling gecompenseerd, niet de beweging van het onderwerp. Ook het diafragma is stabieler, want Nikon past een elektromagnetische diafragmasturing toe, vandaar de letter E in de typeaanduiding. Door de elektromagnetische diafragmasturing is er sprake van een hoge belichtingsprecisie tijdens snelle serieopnames en minder slijtage aan mechanische delen. Wat dat betreft is de 24-70mm een ideale partner voor de nieuwe Nikon D5 met zijn hoge seriesnelheid van 14 beelden per seconde.Nikon meldt dat het objectief compromisloos is gebouwd wat betreft optische en mechanische onderdelen. Het ontwerp is zo robuust dat professionele gebruikers de 24-70mm als werkpaard kunnen gebruiken. Het objectief is bestand tegen spatwater, stof en zand. Nieuw is de fluorcoating op het voorste en achterste lenselement, waardoor water, stof, vuil en vet worden afgestoten. Als er toch iets op het glas zit, kun je het er bij wijze van spreken zo afblazen; poetsen hoeft niet meer. Daarnaast beschikt het objectief over Nikons Nano Crystal-coating, waardoor flare en ghosting worden geminimaliseerd. Nu we het toch over de optische onderdelen hebben, Nikon heeft een volledig nieuwe optische constructie ontworpen met in totaal twintig glaselementen, waaronder twee ED-elementen, een asferisch ED-element (tegen kleurschifting, coma en lichtafval), drie asferische elementen en een HRI-element.

In de praktijk

Als gevolg van het compromisloze ontwerp is het objectief behoorlijk groot, zwaar en duur. De lengte is met 2 cm toegenomen en bedraagt nu maar liefst 155mm, langer dan veel (minder lichtsterke) telezoomobjectieven. We hebben de 24-70mm op een D750 getest en de combinatie weegt dan 1820 gram, op de nieuwe D5 zou dat bijna 2,5 kilo zijn! Of dat echt goed is voor je polsen, is de vraag. De zonnekap heeft een verbeterd, verzonken vergrendelknopje, waardoor hij niet meer per ongeluk van het objectief kan worden gestoten. De filtermaat is van 77mm naar 82mm gegroeid, waardoor je, als je zou overstappen naar de nieuwe versie, gedwongen bent om nieuwe en dure filters aan te schaffen.

De scherpstelling werkt razendsnel, Nikon heeft de Silent Wave Motor een verbeterd algoritme gegeven, waardoor de autofocus 50 procent sneller is. Uiteraard kun je, indien nodig, handmatig ingrijpen, zonder dat je het objectief eerst op manual hoeft te zetten. Voor gebruikers die gewend zijn aan minder lichtsterke objectieven zal de kleinere scherptediepte een openbaring zijn. Zelfs bij 24mm groothoek kun je – bij een grote diafragmaopening en als je redelijk dicht bij je onderwerp staat – een onscherpe achtergrond krijgen. Net zoals veel actuele objectieven zijn de diafragmalamellen (de 24-70mm heeft er negen) afgerond, waardoor de bokeh mooi en zacht is.

Camera Nikon D750

Brandpunt 24mm
Diafragma f/2.8
Sluitertijd 1/100
ISO 5600

Beeldkwaliteit

De inzet van de genoemde speciale lenselementen en de Nano Crystal-coating, zorgen ervoor dat er zelfs bij het invallend zonlicht nauwelijks overstraling of ghosting optreedt. Je zou je zonnekap bijna thuis kunnen laten. We zijn wat minder enthousiast over de beeldvertekening. Bij 24mm zie je een behoorlijk sterke tonvormige vertekening, die bij 35mm bijna verdwenen is. Deze gaat echter wel over in een kussenvormige vertekening, die richting de 70mm nog toeneemt. Je kunt zulke vertekening weliswaar eenvoudig corrigeren tijdens de nabewerking, maar je verliest dan wel een rand van het beeld. De centrumscherpte is fenomenaal hoog, maar in eerste instantie schrokken we wel van de lagere scherpte in de uiterste hoeken, vooral bij grote lensopeningen. Dit treedt met name op bij het fotograferen op korte tot zeer korte afstand. Bij normalere afstanden waren de resultaten veel beter, maar het is toch iets om rekening mee te houden. De 24-70mm heeft weliswaar een korte instelafstand van slechts 38 centimeter, maar op die afstanden presteert het objectief dus net wat minder in de hoeken, bij grotere openingen. De 24-70mm wordt veel door portret-en huwelijksfotografen gebruikt en bij deze disciplines zijn de hoeken gelukkig net iets minder belangrijk. Onze praktijkopnamen zien er uitstekend uit, bij grote lensopeningen is er wat lichtafval, kan er een lichte vorm van chromatische aberratie voorkomen en zijn de hoeken zoals gemeld wat zachter. Draai het diafragma een stop dicht en deze zaken zijn eigenlijk niet meer zichtbaar. Over het algemeen zijn we dan ook zeer tevreden over de beeldkwaliteit.

Nikon heeft de 24-70mm een adviesprijs van € 2499,- gegeven, en dat is zelfs voor een professional een stevig bedrag. De EF 24-70mm f/2.8 L II van concurrent Canon is te koop voor minder dan tweeduizend euro, maar dat objectief heeft geen beeldstabilisatie en past natuurlijk ook niet op je Nikon-camera. Het vorige model van Nikon is ook nog leverbaar voor minder dan 2000 euro, maar dan lever je wel de beeldstabilisatie in.

Conclusie

De Nikon AF-S Nikkor 24-70mm f/2.8E ED VR is een echt werkpaard voor de professionele fotograaf. Het objectief kan tegen een stootje en schrikt ook niet van een regenbuitje of een reportage in een zanderige of stoffige omgeving. Door de nieuwe beeldstabilisatie kun je ook met lange sluitertijden uit de hand fotograferen, ideaal voor de reportagefotograaf. Nikon heeft de beeldkwaliteit weten te verbeteren ten opzichte van de voorganger, maar zoals elk objectief heeft ook de 24-70mm f/2.8E ED VR de nodige beperkingen, zoals een zichtbare vertekening en de wat minder scherpe hoeken bij de grootste diafragma’s.

 

SPECIFICATIES

Adviesprijs € 2499,-
Diafragma  f/2.8-f/22
Filtermaat 82mm
Min. focusafstand 38 cm
Afmetingen 88 x 154,5
Gewicht 1070 gram
Opbouw 20 elementen in 16 groepen
Beeldstabilisatie ja
Accessoires zonnekap, lenshoes
Geschikt voor Nikon FX/DX

Info: www.nikon.nl

BEOORDELING
Scherpte 4 uit 5
Vervormingen 3,5 uit 5
Autofocus 4 uit 5
Behuizing 4,5 uit 5
Prijs/kwaliteit 3,5 uit 5TEKST EN FOTOGRAFIE:  Mark Moed

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie