Tips voor fotografie met mobiel

Tips voor het fotograferen met een mobiele telefoon

Tieme Snijders 508 0
Niet iedereen heeft een groot budget voor een DSLR of een systeemcamera. Gelukkig hebben de meeste mensen wel een mobiele telefoon met een camera. Deze camera’s die verwerkt zitten in mobiele telefoons worden met het jaar beter.

Manual

Op sommige mobiele telefoons kun je handmatig scherpstellen. Op deze manier kun je interessante macro foto’s maken, of foto’s met aangename ‘bokeh’.

Ook kun je op de meeste telefoons High Dynamic Range foto’s maken. Op deze manier maak je drie foto’s. 1 onderbelicht, 1 juist belicht, 1 overbelicht. Daarna kan je de drie foto’s samenvoegen en krijg je een foto met hoog dynamisch bereik. Samen wordt het een mooie foto! Zorg wel dat je een statief voor je mobiele telefoon hebt, of dat je je handen erg stil houdt.Smartphone

Timelapse

Ook kun je met een mobiele telefoon time-lapse video’s maken! Hiervoor heb je wel een statief nodig. Nu kun je met verschillende apps die beschikbaar zijn een timelapse video maken.

Maak gebruik van de regel van derden, symmetrie en lijnen. Als je deze regels volgt krijg je interessante foto’s voor de kijker.

Zoals eerder genoemd kun je met veel telefoons ook foto’s maken met handmatige instellingen. Op die manier heb je meer controle over je foto. Op de mobiele telefoon is het diafragma wel vast!

Je kunt met de burst-mode actie vastleggen. Handig als je sport foto’s wilt maken.

Met een langzame sluitertijd kun je beweging vastleggen. Hiervoor heb je ook weer een statief nodig. Gebruik hiervoor een zo laag mogelijk ISO getal, zo voorkom je dat er te veel ruis ontstaat in de foto.

afbeelding van Tieme Snijders

Tieme Snijders | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Tieme