Altijd iets nieuws te leren

Heb jij ooit van de term ICM fotografie gehoord?

Siem van Woerkom 232 0
Expres je camera bewegen tijdens foto's? Het kan aparte en mooie beelden opleveren.

Van het bekende pad af

Intentional Camera Movement (ICM) genoemd is een techniek waarbij de camera tijdens langere belichtingstijden op verschillende manieren bewogen wordt. Door deze perfectie krijg je een uniek concept wat tussen traditionele schilderkunst en fotografie zweeft. In deze techniek worden er vaak belichtingstijden van ongeveer 1/10 seconde tot wel 10 seconden (en soms zelfs langer) gebruikt. Op deze manier wordt het mogelijk om de normale 'regels' van fotografie los te laten en iets totaal nieuws te creëren.

Fotograaf Thomas Haeton probeerde het een dagje uit met iemand die er al meer ervaring mee had. 

'Ik kreeg een uitnodiging van collega-landschapsfotograaf Andy Gray om een keer iets anders te proberen; ICM-fotografie. ICM staat voor Intentional Camera Movement. Ik heb dit soort fotografie in het verleden geprobeerd, maar ik heb tot nu toe nooit de tijd genomen om er dieper op in te gaan. Andy laat me in deze video een paar geweldige technieken zien en geeft me veel hints en tips die helpen om een aantal unieke en ongewone afbeeldingen te maken.'

Workflow ICM

Britse fotograaf Andy Gray vertelt ondertussen in onderstaande video meer over de workflow die er bij de techniek komt kijken, hoe je de beste effecten krijgt en wat de mooiste locaties zijn om deze techniek voor jezelf te proberen. Zo wordt er onder andere geschoten op een strand en in de duinen. 

Heb jij na het zien van deze video's zin om deze techniek eens te gebruiken voor je eigen werk? Zet de resultaten dan zeker in de gallery, waar we ze eventueel featuren in ons magazine. Succes! 

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Siem