Tips om mooie slow motion video's te maken

Amy Schutte 409 0
Slow motion video is voor iedereen toegankelijk geworden, doordat smartphones het nu direct in slow-mo kunnen opnemen. Toch zijn er een aantal dingen waar je je bewust van moet zijn, zeker als je je filmpjes wil gebruiken in een montage.

Sluitertijd

Standaard is de framerate (het aantal frames dat per seconde wordt afgespeeld) in Europa 25 frames per seconde (fps). De meeste tijdlijnen in montageprogramma's zijn dan ook standaard 25 fps. Neem je op op een hogere framerate en zet je dit op de tijdlijn, dan wordt het als vertraagd afgespeeld. Stel dat je 50 fps opneemt, dan speelt de video zich twee keer zo langzaam af. Om de beweging scherp en vloeiend te houden, zet je bij het opnemen de sluitertijd op twee keer de framerate. Bijvoorbeeld, bij 60 fps is de sluitertijd minimaal 1/125 sec, bij 500 fps is dat 1/1000 sec enz. Dat betekent dat je flink wat licht nodig zult hebben, want je sluitertijd gaat omlaag.

Belichting

Daarom zul je moeten zorgen dat er voldoende licht is. Hoe langzamer je de slow motion wil, hoe meer licht je nodig hebt. Wees voorzichtig met lampen, sommige LED lampen kunnen een flikkering veroorzaken. Vroeger zag je dat bij monitoren en televisies  die in een video waren opgenomen; die flikkerden. Dat komt omdat de lichtafgifte langzamer is dan de snelheid waarmee het beeld is opgenomen, de verversingsfrequentie die ervoor zorgt dat de pixelverversing die we normaal niet kunnen waarnemen, zichtbaar wordt. Buiten is daglicht meestal voldoende.

 

 

Statief

In slow motion wordt elke beweging vertraagd, dus ook camera bewegingen. Daardoor vallen ze meer op. Zet de camera daarom bij voorkeur op een statief, zeker als je een wat langere sequentie wil opnemen. Ook als je een kleine scherptediepte wil aanhouden is een statief noodzakelijk. Wil je een pan (een beweging van links naar rechts of andersom) maken? Gebruik dan ook een statief en zorg ervoor dat je hiervoor een snel bewegend onderwerp kiest. De camerabewegening zelf wordt immers ook vertraagd. Is deze in beginsel al langzaam, dan wordt hij erg traag en lang of nauwelijks waarneembaar.

Audio

Vaak wordt audio opname automatisch uitgeschakeld als je met een hoog framerate opneemt. Zo niet,dan is het niet bruikbaar. Het wordt vertraagd, waardoor het vaak ook heel laag wordt. Je kunt dit soort sequenties dus het beste met een pakkend muziekje combineren.

Opslag

Denk eraan dat je, met een hogere framerate, meestal meer opslag nodig hebt. Wil je verschillende sequenties in slow motion filmen of denk je dat het niet in één keer lukt? Zorg dan voor voldoende geheugenkaarten.

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy