Twee nieuwe objectieven voor pinhole fotografie

Thingyfy lanceert het eerste pinhole objectief met zoom

Eefke Burg 500 0
Thingyfy lanceert het eerste pinhole objectief met zoom. Met dit zoomobjectief heb je nog meer creatieve mogelijkheden voor het maken van camera obscura foto’s.

Twee nieuwe objectieven

De voorloper van de huidige fotografie was camera obscura: een facinerend fotografisch apparaat zonder lens, maar met gaatjes als openingen die het licht doorlaten. Thingyfy Pinhole objectieven simuleren dit effect van deze allereerste foto’s: de verzadigde kleuren maar ook de manier van belichten die zijn eigen effect teweegbrengt. Er zijn twee nieuwe objectieven op de markt gebracht die nog meer mogelijkheden brengen naar Pinhole fotografie: de Pinhole Pro X, het eerste objectief met zoom en de Pinhole Pro. Camera obscura wordt door het gebruik van nieuwe camera's gecombineerd met de snelheid en hoge Iso-technologie van vandaag de dag.

Het eerste pinhole objectief met zoom

De Thingyfy Pinhole Pro X is het eerste pinhole objectief met zoom. Het pinhole objectief heeft een brandpuntsafstand van 16 tot 36 mm waardoor je meer of minder afstand kan nemen tot je onderwerp. De Pinhole Pro X heeft een filtermaat van 52mm. Het objectief zal binnenkort hier te bestellen zijn. De huidige prijs is op dit moment nog onbekend.

Ook een ander pinhole objectief met instelbaar diafragma

Naast de Pinhole Pro X lanceert Thingyfy de Pinhole Pro, die al wel te verkrijgen is in de winkels. Deze lens heeft een vaste brandpuntsafstand (afhankelijk van je systeem 50 of 26mm), maar heeft als grote voordeel dat je diafragmawaardes kan instellen van 0.1 tot 0.8 mm. Deze lens is te verkrijgen voor $ 89,- dollar. De 50 mm pinhole lens weegt 170 gram en is te verkrijgen voor de EF, F, A en PK Lens mount. De 26mm lens weegt 110 gram en is verkrijgbaar voor de M4/3, X en E mount. Allebei de lenzen zijn vervaardigd van hoogwaardig aluminium.

Robot gecontroleerde boor maakt gaten voor Pinhole fotografie

Om pinhole fotografie te kunnen laten werken is het belangrijk dat het gaatje in het midden miniscuul en perfect rond is. Thingify gebruikt daarvoor een micro-boor die 0,05 mm groot is, die wordt aangestuurd door een robot. Dit zorgt ervoor dat het gat in het midden perfect rond is.

Het effect van Pinhole fotografie

Pinhole fotografie zorgt voor levendige, dramatische beelden. Het is een kunstvorm die je niet vaak meer ziet. Bekende pinhole fotografen zijn onder andere Nancy Breslin en Justin Quinnell.

De foto bij dit artikel is gemaakt door Arturo Suazo.

Lees meer over dit onderwerp in de volgende artikelen

DIY: pinhole-camera van een luciferdoosje

Vintage effect: de pinhole camera

afbeelding van Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke