Tentoonstelling De Migrant door Anaïs López

Max Mostert 863 0
Van 22 februari tot en met 21 juni 2020 presenteert Het Nederlands Fotomuseum de tentoonstelling De Migrant door fotograaf Anaïs López. In de tentoonstelling neemt Anaïs je op een unieke reis mee met behulp van audio, video en tekst. De hoofdrol in de tentoonstelling wordt gespeeld door een zwart vogeltje genaamd de Javaanse Myna.

De Migrant

De Javaanse Myna is een klein zwart vogeltje met gele pootjes, een aanzienlijke kuif en een scherpe stem. De Javaanse Myna komt oorspronkelijk uit Java (Indonesië). In de twintigste eeuw werd de Myna naar Singapore gebracht als gewild exotische pracht dier.

Anaïs maakte voor het eerst kennis met Myna in 2012. De Javaanse Myna maakte Anaïs toen wakker met het krijsen naast het raam van zijn hotelkamer in Singapore. Vanaf dat moment was Anaïs super geïnteresseerd in de vogel.

In de tentoonstelling vertelt Anaïs het onrustige levensverhaal van het dier.  Vandaag de dag is de Javaanse Myna in Singapore niet meer zo gewild als toen de Myna er net kwam. De Myna word nu verbannen en vermoord. In de tentoonstelling wordt de relatie tussen mens en dier aangekaart.

Javaanse Myna in Myanmar wordt vrijgelaten © Anaïs Lopez. Via Nederlands Fotomuseum

Het sluitstuk

In de tentoonstelling wordt het werk van Anaïs bij elkaar gevoegd. De tentoonstelling bestaat uit haar boek, een radiodocumentaire, een webserie en live vertelling. In de tentoonstelling komen meer dan twintig van de belangrijkste fotografische werken bijeen. De helft van de werken zijn nog nooit vertoond.

Tentoonstellingstour

Nadat de tentoonstelling bij het Nederlands Fotomuseum tentoongesteld is, wordt het verplaatst naar;  Singapore, Indonesië, Engeland en Myanmar. Anaïs brengt op deze manier het verhaal terug naar de plekken waar het verhaal zich origineel afspeelt. Voor meer informatie over het project klik hier.

Javaanse Mynain Singapore © Anaïs Lopez. Via Nederlands Fotomuseum

Biografie

Anaïs López is geboren in 1981. Met The Migrant won de fotograaf in 2018 de Zilveren Camera Award voor storytelling. Anaïs combineert foto’s en bewegend beeld in haar manier van storytelling.

Over Het Nederlands Fotomuseum

Het Nederlands Fotomuseum is geopend van dinsdag tot zondag van 11:00 tot 17.00. Het Nederlands Fotomuseum is goed bereikbaar met openbaar vervoer en auto. Het Nederlands Fotomuseum is toegankelijk voor minder valide. Begeleiders van rolstoelgebruikers krijgen 50% korting op de entreeprijs. Voor meer informatie en/of het plannen van jouw bezoek, klik hier en ga direct naar de website van Het Nederlands Fotomuseum.

Javaanse Myna in de stad Singapore © Anaïs Lopez. Via Nederlands Fotomuseum