Straatfotografie: hoe blijf je ongezien? En nog vijf tips

Amy Schutte 663 0
Er zijn verschillende vormen van straatfotografie. Je kunt mensen benaderen en vragen of je ze mag fotograferen. Dit levert meestal geposeerde foto’s op, maar je kunt er fantastische portretten mee scoren. Of je gaat meer candid te werk, waarbij niemand doorheeft dat je foto’s maakt.

Matt Hart is maakt heel inspirerende candid straatfoto’s. En gelukkig maakt hij ook weleens filmpjes voor Youtube, waarop hij zijn geheimen met ons deelt. Hier geeft hij zijn 5 top-tips.

Zwarte camera

Hart werkt met een rangefinder - een meetzoeker - camera. //www.digifotopro.nl/de-geheimen-van-de-rangefinder-camera Hij kiest altijd een zwart camerahuis, omdat zilverkleurig (of wit) teveel aandacht trekt. Terwijl je die nu juist wilde vermijden.

Heb een idee

Zorg dat je een idee of een thema in je hoofd hebt. Hart noemt als voorbeeld om een kleur in gedachten te nemen, zodat je met een doel op pad gaat. Zo is je kans succes groter.

ISO

Zet je ISO op automatisch, tenzij je er een creatief effect mee in je hoofd hebt. Zo kun je gemakkelijk van schaduw naar de zon verplaatsen zonder te veel met instellingen bezig te zijn.

Focuspunt

Stel het scherptepunt van de autofocus niet in op het midden. Hart kiest het bovenste ‘derde’ van het kader en stelt daar een focuspunt in, het gezicht zit meestal bovenin de compositie.Pak je het midden, dan is heb je een scherpe torso maar daar zit niemand op te wachten.

5 belangrijkste aandachtspunten bij straatfotografie

De vijf dingen waar je volgens Hart absoluut op moet letten, die je altijd in je hoofd moet houden als je je met straatfotografie bezig houdt:

  • Licht
  • Compositie
  • Het juiste moment
  • Fantastisch onderwerp
  • Emotionele impact

Aan de slag!

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy