Luistertip

Sommige dingen fotografeer je niet, gaan we te ver?

Christel de Wolff 888
In een driedelige reeks Dat fotografeer je niet, gaat radiomaker Marije Schuurman Hess op zoek naar verhalen over wat wel en niet op de foto te zetten.

We fotograferen non-stop, misschien nog wel meer dan je zou denken. Ga maar na, soms sta je onbewust ineens met je telefooncamera in de hand om iets op straat of op je bord vast te leggen. Waarom eigenlijk? En voor wie?

Eerste aflevering Dat fotografeer je niet

In een driedelige reeks Dat fotografeer je niet gaat Marije Schuurman Hess van Radiomakers Desmet op zoek naar verhalen over wat wij wel en niet op de foto zetten.  Marije bezoekt onder andere de vossen in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Je mag daar vrij rondstruinen en ook van de paden afwijken. Waar het volgens de beheerder van de Waterleidingduinen te ver gaan is dat bezoekers zich massaal verdringen bij de holen van de vossen. 'De jonge vossen zijn zo fotogeniek dat mensen er massaal op af gaan,' vertelt boswachter Martin Jonker in de uitzending.

Het is nogal een dilemma want aan de ene kant staat het natuurgebied open voor bezoekers en gelden er geen verboden. In de meeste gevallen gaat dat ook gewoon goed en zijn het de uitschieters die het voor de rest verpesten. Aan de andere kant worden de jonge dieren gestoord, moeten er dan maar hekken geplaatst worden?

De eerste aflevering van Dat fotografeer je niet is reeds uitgezonden en terug te luisteren via de podcastpagina van Radio 1.
luistertip dat fotografeer je niet npo radio 1

Nog twee afleveringen Dat fotografeer je niet

Aflevering 2 en 3 van Dat fotografeer je niet zullen gaan over het taboe op het fotograferen van overledenen en over de boodschap die je wilt uitdragen met je fotografie. Zo wordt er uitgebreid gekeken naar uitvaartfotografie, voor veel mensen taboe of 'niet nodig'.  En praat Marije met voormalig documentair fotograaf Jeroen Robert Kramer. Hij fotografeerde jarenlang oorlogsscenes in onder andere het Midden-Ppsten, Afghanistan en Afrika. Hij vertelt over zijn innerlijke strijd en waarom hij zich niet meer prettig voelde bij het maken van spectaculaire foto's.

Beluister Dat fotografeer je niet op Radio Doc, NPO Radio 1

De tweede aflevering van de driedelige reeks wordt op zondag 15 september uitgezonden op NPO Radio 1. De derde en laatste wordt op 22 september uitgezonden. Natuurlijk kun je de afleveringen van Dat fotografeer je niet ook terugluisteren via de podcastpagina van Radio 1.

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel