Thunderbolt 3 – Sneller dan ooit

Sneller bij je beelden met LaCie

Redactie DIGIFO... 977 0
Als foto- en videograaf is het van levensbelang om al je beelden goed, en meerdere malen, op te slaan. Wil je echter je beelden rechtstreeks van je externe opslagsysteem bewerken, kan het nog wel eens voorkomen dat je niet soepel kan werken en bij elk veranderd detail moet wachten, zeker bij video. Met Thunderbolt 3 is dit verleden tijd.

Camera's van tegenwoordig maken al snel foto's van 50MB en het gros van de camera's filmt makkelijk in 4K. Als foto- en videograaf heb je dus veel opslagruimte nodig. Het aanbod opslagmogelijkheden is tegenwoordig enorm en veel van deze opslagsystemen bieden aanzienlijk meer ruimte dan in menig computer zit verwerkt. Het is dan ook verleidelijk om al je beelden extern op te slaan, wat ook nog het voordeel met zich meebrengt dat je al je beelden makkelijk op een andere computer kunt bekijken en dat alle data beter beschermd is na een computercrash. Het grote nadeel hiervan is dat het lastig kan zijn om de beelden soepel te bewerken, de  enorme datastroom die ontstaat moet allemaal door een usb-poort waardoor veranderingen langzaam en schokkerig plaats kunnen vinden.

Thunderbolt 3

Vorig jaar werd Thunderbolt 3 geïntroduceerd. Deze nieuwe technologie kan data verwerken met een snelheid tot 40GB per seconde en is daarmee snel genoeg om vloeiend 6K videobeelden af te spelen. In vergelijking, usb-3 kan maximaal data overbrengen met 5GB per seconde, snel genoeg om foto's te verplaatsen, maar lang niet snel genoeg om je beelden rechtstreeks te bewerken. Met Thunderbolt 3 is dit geen enkel probleem en kan je zonder vertraging je beelden bewerken.

Desktopschijven van LaCie

LaCieOpslagfabrikant LaCie maakt al ruim twintig jaar desktopschijven en heeft de hele geschiedenis van usb-poorten meegemaakt. In 1997 kwam het bedrijf met de Speed2, een desktopschijf met een maximale overdrachtssnelheid van maar liefst 20 MB per seconde. De nieuwste versie van deze schijf, de d2 Thunderbolt 3, is zoals de naam al doet vermoeden uitgerust met Thunderbolt 3 poorten waardoor deze schijf wel 2000 keer sneller is. De d2 Thunderbolt 3 wordt geleverd met maximaal 10TB opslagruimte en voor wie dit niet genoeg is, is het ook nog mogelijk om tot 6 van deze schijven aan elkaar te schakelen.

2big Dock

LacieVoor wie écht serieus met foto en video bezig is heeft LaCie ook de 2big Dock in het assortiment. Met deze Dock kan je binnen een handomdraai je laptop veranderen in een complete Workstation. Deze dock is niet alleen een opslagsysteem met maximaal 20TB aan opslagruimte, maar is ook te gebruiken om je laptop aan te sluiten op een extern scherm en is uitgerust met een sd-kaartsleuf én een CF-kaartsleuf zodat je al je data rechtstreeks op de dock kan opslaan. Uiteraard is de 2big Dock ook verkrijgbaar met Thunderbolt 3 zodat je zonder frustratie aan de slag kunt.

Kijk voor meer informatie op deze website.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie