Teamsporten fotograferen

Scoor je mooiste sportfoto

Christel de Wolff 797 0
Sony presenteerde eerder dit jaar in Londen hun twee nieuwe superteleobjectieven aan de wereld aan de hand van een spannende polo wedstrijd. Niet voor niks natuurlijk, want sportfotografie is een interessant genre, vooral als het om teamsporten gaat. Hoe maak je de mooiste sportfoto?

Net als sporters zijn sportfotografen fanatiek genoeg om te streven naar de top. Oncontroleerbare factoren zoals het weer, de lichtomstandigheden en de aangegeven positie op het veld zijn van invloed op de sportfoto die je maakt. Goede apparatuur is daarom een must, omdat je flexibel dient te zijn en moet kunnen vertrouwen op jouw camera en objectieven. Een bruikbare tip is het meenemen van meerdere camera's. Zo heb je niet alleen meer ruimte om te fotograferen en verlies je weinig tijd met het wisselen van je objectief, het is ook nog eens een vertrouwenskwestie. Want hoe betrouwbaar je camera ook, er kan altijd iets mis gaan. En ineens zonder werkende camera staan, valt natuurlijk niet uit te leggen aan de opdrachtgever. Het hebben van een backup-body is dan ook een fijn gegeven, ook als deze op een mooie dag je fototas niet eens verlaat.

'Je hoeft niet op de Olympische Spelen te staan om een mooie sportfoto te maken'

Als sportfotograaf heb je vaak weinig bewegingsruimte. Je moet de actie – vaak letterlijk – vanaf de zijlijn gadeslaan. Bij professionele voetbalwedstrijden bijvoorbeeld, staat een rij van tot wel vijftig fotografen naast elkaar in de hoop dé foto te maken. Of je de foto kunt maken die eruit springt hangt voornamelijk af van het moment waarop je afdrukt. Gelukkig hoef je niet op de Olympische Spelen te staan om een mooie sportfoto te maken. Met deze tips kun je ook de voetbalwedstrijd van je neefje al op een spectaculaire wijze vastleggen.

Teamsporten fotograferen

Teamsporten komen voor een buitenstaander vaak hectisch over. Als je geen verstand hebt van het spel dat zich voor je neus afspeelt, zal je steeds te laat afdrukken. Simpelweg omdat je je niet genoeg in kunt leven in de actie. Wat voor veel fotografiegenres geldt, geldt hier dus ook: doe onderzoek naar hetgeen dat je gaat fotograferen. Door vooruit te denken, kun je jouw objectief vast richten op de plek waar het zich gaat afspelen.

Door vooruit te denken kun je ook beter keuzes maken. En door keuzes te maken kun je jezelf limiteren en concentreren op de foto die je wil maken. Kies er bijvoorbeeld voor om alleen de fanatieke uitdrukkingen op de gezichten van individuele spelers vast te leggen met een supertele, of ga voor de interactie tussen twee spelers met een midtele. Als je niet van te voren beslist en van alles tegelijk vast wil leggen, heeft dat als gevolg dat je meer momenten zult missen dan raken.

Neem een standpunt in

Bij teamsporten gaat het over kanten kiezen. Voor fotografen bedoelen we echter niet het kiezen voor de uit- of thuisploeg, maar voor het juiste standpunt. De pro-tip voor sportfotografie is om een laag standpunt te kiezen. Hoe lager je fotografeert, hoe groter het dramatische effect in je compositie. Dit geldt voor bijna iedere sport , zowel binnen als buiten. Door vanaf de grond te fotograferen, maak je de sporters tot echte helden.

Lees ook: Introductie Sony 600mm en 200-600mm tele-objectieven: wij gingen er al mee op pad

Sony A9II: perfect voor sportfotografie

De objectieven van Sony lenen zich uitstekend voor sportfotografie, zoals de bovenstaande foto's laten zien, maar onlangs vlogen we naar Antalya in Turkije om daar de Sony A9II te proberen. De A9 is populair onder fotografen vanwege de enorme snelheid en de A9II borduurt daar op voort. Benieuwd hoe de camera presteerde? Bekijk hier wat sample beelden en lees binnenkort de hands-on in DIGIFOTO Pro 5.2019!

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel