Introductie Sony 600mm en 200-600mm tele-objectieven: wij gingen er al mee op pad

Christel de Wolff 798 0
Sony introduceert de 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS en 600mm f/4 GM OSS. Wij waren bij de aankondiging in Londen en mochten al fotograferen met de twee gloednieuwe tele-objectieven.

Misschien zag je onze Instagram stories voorbij komen waarin we voorzichtig hints dropten over wat er in Londen geïntroduceerd werd. Zo namen we je mee naar een Polo wedstrijd en gingen we op safari. We stelden daarbij de vraag: welke apparatuur heb je nodig voor wildlife en sportfotografie? Het antwoord kwam van Sony. In Londen presenteerden zij aan een select gezelschap de twee nieuwste uitgaves in de G Master reeks: 200-600mm en 600mm.

Dat 600mm een ideaal brandpunt is voor sportfotografie wordt duidelijk bij een demonstratiewedstrijd van de Ham Polo Club. Twee teams nemen het tegen elkaar op terwijl een grote groep fotoredacteuren vanuit heel Europa beurtelings de prime en zoom uitproberen.

De Sony 600mm f/4 GM OSS. in de praktijk

De 600mm van Sony is compact en licht genoeg om er mee uit de hand te kunnen fotograferen. Dat is ook dankzij de opbouw van de lens, waarbij duidelijk rekening is gehouden met het gebruiksgemak. De lensdelen zijn zo veel mogelijk aan het begin van de lens (vanaf de vatting gezien) geplaatst. Daardoor heb je niet het idee dat het objectief naar voren kantelt als je ermee vanuit de hand fotografeert.  

De Sony 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS in de praktijk

Wie minder spierballen heeft, of graag wat extra zoommogelijkheden heeft, is de 200-600mm een uitkomst. Dit objectief is iets minder lichtsterk, maar bij de sportwedstrijd die we fotograferen, is dit nauwelijks een probleem. Op het poloveld is dit een duidelijk voordeel wanneer de match zich ineens op een dichterbij gelegen gedeelte van het veld bevindt. Met een simpele polsbeweging zoomt de 200-600mm van het grootste bereik naar het kleinste en weer terug. Omdat de zoomring zo nauwkeurig en snel reageert, verlies je haast geen tijd met het bijstellen.

Autofocus

Beide aangekondigde teleobjectieven beschikken over een extreem snelle en accurate autofocus. Dankzij de nieuwste human en animal eye autofocus firmware update is het ook nog eens mogelijk om precies de ingespannen gezichten van de paarden en hun ruiters scherp in beeld te vangen.

Lees ook: Animal eye-autofocus van Sony niet te foppen

Wildlife

De volgende dag vertrekken we naar Port Lympne Safari Park (nabij Folkestone) om te zien of de objectieven zich ook zo goed lenen voor Wildlife fotografie als Sony zelf zegt. In een grote dieseltruck, worden we over het hobbelende terrein rondgereden. Het objectief heeft een ingebouwde optische stabilisatie voor dynamische sportactie en drie verschillende modus-instellingen. Hieronder valt een gloednieuwe modus 3-instelling met een geavanceerd algoritme dat zorgt voor eenvoudige framing bij het volgen van bewegende objecten. De beeldstabilisatie doet z'n werk, toch is het lastig om zo'n lang brandpunt stil te houden tijdens het rijden. Gelukkig stopt de bus een aantal keer om deze reden. Helaas spotten we in dit park niet de tijgers, neushoorns of leeuwen waarop we hadden gehoopt. Maar we zien wel diverse mooie andere dieren waaronder  antilopen, zebra's, herten en giraffen.

600mm is niet ver genoeg!

Wat echter opvalt is dat, hoewel 600 millimeter als een enorm brandpunt klinkt, iedereen toch wenst dat er toch nóg wat dichter op de actie ingezoomd kan worden. De dieren in het park zijn erg ver weg en we mogen de truck vanwege veiligheidsredenen niet verlaten.

Gebruik van tele-converters

Sony heeft de oplossing paraat. De twee supertele-objectieven zijn gemaakt om perfect samen te werken met de 1.4x en 2.0x tele-converters van Sony. Zo breng je de brandpuntsafstand van 600 naar 840 of zelfs 1200mm. Als je dan nóg het gevoel hebt, niet dichtbij genoeg te kunnen komen, weet ik het ook niet meer. Het gebruik van tele-converters kon in het verleden nog wel eens lastig zijn omdat de lichtsterkte van het objectief rap achteruit zou gaan naar mate je sterkere converters gebruikte en ook de autofocus heeft het moeilijk. Deze nieuwe objectieven moedigen het gebruik van teleconverters aan, waarbij de AF prestaties worden behouden. 

Over Sony's objectieven

Sony maakt een enorme spurt op het gebied van objectieven. Sinds 2013 heeft het bedrijf bijna een objectief per maand geintroduceerd. Met deze twee gloednieuwe objectieven komt de teller op 51 te staan. 2019 wordt een mooi jaar volgens Yann Salmon-Legagneur (Director Product Marketing & Professional Business Strategy voor Sony Europe) Hij belooft ons dat er nog veel meer introducties aankomen. Alle producten van Sony worden binnen het bedrijf gemaakt, met dezelfde hoge standaard. In het bijzonder de Sony objectieven worden gemaakt met een aantal specifieke kenmerken in gedachte. Zo moeten de objectieven goed hanteerbaar en vooral betrouwbaar zijn zodat een professional ten alle tijden kan bouwen op zijn apparatuur. Daarnaast gaat Sony voor de G Master objectieven uit van een uitstekende resolutie met een mooie bokeh. Snelheid staat daarbij ook voorop, zodat de objectieven goed in te zetten zijn bij bijvoorbeeld sport- en wildlife fotografie.

DIGIFOTO Podcast

Beluister ook onze podcast waarin we bespreken wat er zo bijzonder is aan de twee gloednieuwe superteleobjectieven en het soort fotografie waar zij zich het beste voor lenen. 

  • De Podcast over fotografie beluister je via deze link

Prijs en beschikbaarheid

Beide geïntroduceerde Sony objectieven zullen in september van dit jaar beschikbaar komen. De Sony 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS heeft een adviesprijs van € 2100,- en de Sony 600mm f/4 GM OSS zal worden verkocht voor € 14.000,-

Lees ook: Sony presenteert Full-frame 135mm f/1.8 G

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel