DIGIFOTO Pro Awards

Samyang XP 50mm f1.2

Redactie DIGIFO... 957 0
Samyang voegde recent een nieuw objectief toe aan haar XP serie: een lichtsterk 50mm f/1.2 standaardobjectief voor full frame: de Samyang XP 50mm f1.2. Hoe bevalt dit nieuwe objectief?

Samyang XP 50mm f1.2 Premium Canon AE

In een tijd waarin steeds meer fotografen de overstap maken naar lichte, compacte systemen, komt Samyang met dit lichtsterke maar forse 50mm f/1.2 objectief op de markt. Gewaagd? Daarover later meer.  

Hoge beeldkwaliteit

De Samyang XP objectieven staan te boek om hun hoge beeldkwaliteit in combinatie met de nieuwste generatie 50 megapixel sensoren. In deze XP-serie introduceerde Samyang eerder de 14mm f/2.4 en de eveneens lichtsterke 85mm f/1.2. Voldoet ook de nieuwe aanvulling aan de hoge XP eisen? Wij zeggen volmondig ja!

Dit Samyang XP 50mm f1.2 is een volledig nieuw ontwikkeld objectief. De body is gemaakt van een alumunium legering en het optisch ontwerp omvat 11 lenselementen in 8 groepen. Het objectief beschikt over een asferisch lenselement en twee elementen met een bijzondere brekingsindex voor een optimale beeldkwaliteit en minimale chromatische aberratie.

Handmatige scherpstelling

De Samyang XP 50mm f1.2 beschikt enkel over handmatige scherpstelling via een brede scherpstelring. Dat zou je een nadeel kunnen noemen in een tijd van snel, sneller, het snelst. Wij draaien het om. Dit objectief is juist ook daarom een objectief voor echte fijnproevers. Bovendien gaat het handmatige scherpstellen met dit objectief verbluffend snel.

Veel glas

Om met deze lichtsterkte op de meest veeleisende sensoren daadwerkelijk een goede kwaliteit te behalen, heb je veel glas nodig. En dat heeft de Samyang XP 50mm f1.2. Met andere woorden, dit is allesbehalve een compact objectief. De diameter is 93 mm en het is 117mm lang. Hij weegt bovendien een stevige 1200 gram. En dan tellen we de lensdop en de zonnekap niet eens mee. Ook dit zouden we als een nadeel kunnen typeren. Wij zeggen er het volgende over. Ja, het is een stevige jongen maar wow, wat een kwaliteit en wat een scherpte levert dit objectief. Kortom, de Samyang XP 50mm f1.2 Premium Canon AE is een beestachtig objectief! Letterlijk en figuurlijk!

Conclusie

Deze Samyang is een uitstekende aanvulling op het bestaande XP aanbod voor Canon. Beeld en bouwkwaliteit overtuigen. En ja, het is een zware jongen maar dat moet je wat ons betreft maar voor lief nemen.

Beoordeling Samyang XP 50mm f1.2 Premium Canon AE

Getest in DIGIFOTO Pro 2.2018

Beeldkwaliteit 9
Bediening 7
Behuizing 8
Prijs / kwaliteit 9

Specificaties

Adviesprijs € 999,-
Maximaal diafragma f/1.2
Minimale scherpstelafstand 45 cm
Opbouw 11 elementen in 8 groepen
Info www.samyangbenelux.com

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

RedactieDIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie