DIGIFOTO Pro Awards

Samyang AF 85mm f/1.4 EF

Redactie 1012 0
Met de AF 85mm f/1.4 EF introduceerde Samyang het tweede full frame autofocus objectief voor de Canon mount. Eerder dit jaar kwam Samyang met een supergroothoek, de 14mm f/2.8 EF. Over dat laatste objectief waren wij enorm te spreken. Bevalt de Samyang AF 85mm f/1.4 EF ook zo goed?
Samyang zit de laatste tijd bepaald niet stil. Na een serie nieuwe autofocusobjectieven voor het Sony systeem is nu Canon weer aan de beurt. De Samyang AF 85mm f/1.4 EF is het tweede autofocus objectief voor het Canon systeem van Samyang. Het eerste was de Samyang AF14mm f/2.8 EF supergroothoek. Dat objectief zag eerder dit jaar al het levenslicht en werd door ons getypeerd als 'een primeur waar Samyang trots op mag zijn'. Het was het eerste Samyang AF-objectief voor een DSLR-camerasysteem.

Net als die14mm f/2.8 EF supergroothoek is ook de AF 85mm f/1.4 EF mooi en strak vormgegeven. De enige 'versiering' op dit objectief is de AF/MF-schakelaar. De elektronische handmatige scherpstelring is lekker breed en heeft een goede grip. Hier staat bovendien voldoende spanning op. Voor wat dat waard is, maar ik hou daarvan. Verder heeft Samyang alles uit de kast getrokken om de optische kwaliteit te maximaliseren. Het objectief met een filtermaat van 77 mm is opgebouwd uit negen lenselementen in zeven groepen voorzien van een hybride asferisch lensdeel. Dat laatste minimaliseert vertekening. De Ultra Multi Coating gaat ghosting en flare tegen en het negenbladige f/1.4 diafragma is verantwoordelijk voor een mooie bokeh. Ook is hij voorzien van diverse pakkingen om vocht en vuil buiten 'de deur' te houden.

Mooie, zachte achtergrond

Op een Canon full-frame haal je de maximale prestaties uit dit objectief. Wij gingen er dan ook mee aan de slag op de Canon 5D mark III. Een combinatie die een sublieme scherpte in het centrum en een mooie zachte, wazige achtergrond 'produceert'. Op een Canon APS-C camera is de beeldhoek vergelijkbaar met een 135mm. Opvallend én bijzonder is het feit dat de AF 85mm f/1.4 EF met een dikte van 88 mm en een lengte van 72 mm enorm compact en handzaam is. Zeker in combinatie met het gewicht. Dat is slechts 485 gram. In een tijd waarin het lijkt alsof ieder nieuw objectief groter en zwaarder moet zijn (dan zijn voorganger), mogen we dat gerust laag noemen. Sterker nog, we hebben hier van doen met een vedergewicht. Vergelijk dit objectief maar eens met de Canon 85mm f/1.4L IS USM die eerder dit jaar op de markt verscheen. Dat objectief weegt met 950 gram bijna het dubbele van de Samyang. Dat objectief is met een adviesprijs van €1.629,99 bovendien ook een heel stuk duurder. De Samyang heeft een adviesprijs van slechts €699,-. Dat Canon objectief is overigens wel een objectief waaraan ik al veel plezier heb beleefd tijdens het fotograferen van theatervoorstellingen.

Hoge lichtsterkte

Maar snel weer terug naar de Samyang AF 85mm f/1.4 EF. Hoe bevalt dit objectief in de praktijk? Aangezien 85mm dé brandpuntafstand is voor portretten, heb ik me tijdens de testperiode helemaal gericht op het maken van portretten. Niet alleen met LED continuverlichting maar ook bij zeer beperkt bestaand licht. Met dat laatste heeft deze lichtsterke korte tele geen enkel probleem. De hoge lichtsterkte van dit nieuwe objectief stelt je in staat te fotograferen met weinig licht en om opnames te maken met heel weinig scherptediepte en dus veel mooie zachte onscherpte in de achtergrond. Die onscherpte loopt bovendien mooi en subtiel weg. Verder valt, zoals al aangehaald, de sublieme scherpte in het centrum op. Iets minder onder de indruk ben ik van de snelheid. Met andere woorden, de Samyang AF 85mm f/1.4 EF mag dan vederlicht zijn, hij behoort niet tot de snelste jongetjes van de klas. Maar is dat een serieus minpunt voor een objectief dat zich bij uitstek leent voor het maken van portretten?    

LAB

De labtest begint deze keer met bokeh. De test moet drie keer over, want het kan toch niet zo zijn dat Samyang beter scoort dan veel duurdere objectieven? Toch is dat zo. In dat allerbelangrijkste criterium voor een 85mm f/1.4 scoort de Samyang echt heel erg goed. Maar ieder voordeel heeft zijn nadeel, dus bij volle opening is de scherpte wat minder goed. Meer dan voldoende voor portetten, maar voor andere soorten van fotografie soms net wat te weinig. Vooral in meriodionale richting doet het objectief het minder goed, zowel wat betreft resolutie, contrast als de aanwezigheid van chromatische aberratie (hoeken). Merkwaardig bij deze laatste beeldfout is dat hij in Adobe Camera RAW niet te corrigeren is. Bij f/2 en f/2.8 wordt vooral het contrast beter, de resolutie blijft nog steeds achter maar de chromatische aberratie wordt steeds verder gecorrigeerd. Bij f/4 wordt de resolutie een stuk beter, Evenals het microcontrast. Ook de chromatische aberratie neemt verder af. Bij f/5.6 en (vooral) f/8 en f/11 behaalt het objectief uiteindelijk uitstekende prestaties. Kennelijk heeft Samyang gemikt op het bokeh bij de grootse openingen, maar heeft daarbij de scherpte niet helemaal uit het oog verloren. Dat geeft het objectief een heel duidelijke gebruiksaanwijzing: wil je een mooi bokeh, dan zijn de drie grootse diafragma’s aan te bevelen, wil je scherpte dan moet je f/5,6, 8 of 11 kiezen. Voor een portretobjectief een prima oplossing.

Conclusie

Net als de Samyang AF14mm f/2.8 EF is ook deze Samyang 85mm een zeer goed objectief. Met een adviesprijs van €699,- is hij bovendien zeer strak geprijsd. Voor dat bedrag haal je een geweldig en zeer lichtsterk objectief in huis waarmee je onder andere prachtige portretten kunt maken.

Beoordeling Samyang AF 85mm f/1.4 EF

Getest in DIGIFOTO 4.2018

Beeldkwaliteit 9
Bediening 8
Behuizing 8
Prijs/kwaliteit 9

Specificaties Samyang AF 85mm f/1.4 EF

Adviesprijs € 699,-
Diafragma f/1.4
Minimale scherpstelafstand 90 cm
Opbouw 9 elementen in 7 groepen
Info www.transcontinenta.nl

 

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie