DIGIFOTO Pro Awards

Samyang 35mm F/1.4 AF Sony FE

Redactie DIGIFO... 1147 0
Samyang heeft onlangs weer een autofocus-objectief toegevoegd aan haar assortiment: de Samyang 35mm F/1.4 AF Sony FE. Hoe bevalt dit nieuwe objectief?

Samyang 35mm F/1.4 AF Sony FE

Samyang maakt al een 35mm f/1,4 maar dan voor handmatige scherpstelling. Dit AF-objectief is echter een heel nieuw ontwerp, geoptimaliseerd voor spiegelloze camera’s. Het laatste element zit op een paar centimeter van de sensor. Toch is het een retrofocusconstructie, maar dan een lichte. (Retrofocus wil zeggen dat het brandpunt naar achter is verlegd.) Het voordeel van dit ontwerp is enerzijds dat het een grotere vrijheid geeft aan de ontwerpers en dat het een gelijkmatigere afbeeldingskwaliteit toelaat. Bovendien is in het nieuwe ontwerp ook ruimte om sneller scherpstellen mogelijk te maken.

Dit objectief is duidelijk op spiegelloze camera’s toegesneden. Het is met zijn elf centimeter lengte redelijk groot in vergelijking met een Sony spiegelloze camera, maar harmonieert er goed mee. De behuizing is van metaal en de scherpstelring heeft fijne lijnen in lengterichting, wat het handmatig scherpstellen vergemakkelijkt – maar vaak zal dat niet nodig zijn.

De snelheid en het gemak van scherpstellen is namelijk één van de sterke punten van dit objectief. De hoge lichtsterkte én het hoge contrast maakt het scherpstellen voor een spiegelloze camera vrij gemakkelijk. Nog een opvallend punt is de vertekening: deze is uiteraard tonvormig, en ondanks het ingebouwde RAW-profiel nog steeds zichtbaar (ca. 1.5%). Bij de meest onderwerpen zal hij echter niet opvallen. Bij foto’s met herkenbare rechte lijnen verdient het echter aanbeveling om de vertekening handmatig te corrigeren.

LAB

Contrast en scherpte in het centrum zijn meteen bij volle opening zeer goed. De randen en de hoeken doen qua scherpte en contrast echter niet ver onder voor het centrum. Een uitzonderlijke prestatie voor een 35mm-objectief van deze lichtsterkte. Ook het (micro-)contrast is erg goed. Chromatische aberratie is dankzij de automatische correctie van het ingebouwde RAW-profiel goed gecorrigeerd. Laterale CA (dus in de onscherpte delen) is wel zichtbaar bij volle opening maar redelijk beperkt. Ook coma is goed gecorrigeerd, dus je zou er zelfs foto’s van de sterrenhemel mee kunnen maken bij grote diafragma’s. Echt zwakke punten heeft de Samyang niet, al is het bokeh wat minder mooi. Stel ej scherp op ca. 1.5m dan zie je op de achtergrond duidelijke randen om lichtbronnen (zie foto). Verder is de achtergrond een beetje onrustig. Daar staat weer tegenover dat door de grote lichtsterkte de achtergrond wel echt vaag wordt.

Conclusie

Deze Samyang is een uitstekende aanvulling op het bestaande aanbod voor Sony. De beeld- en bouwkwaliteit overtuigt en de scherpte is opvallend regelmatig over het hele beeld verspreid.

Beoordeling Samyang 35mm F/1.4 AF Sony FE

Beeldkwaliteit: 9
Bediening: 8
Behuizing: 8
Prijs/kwaliteit: 8

Specificaties 

Adviesprijs: € 689,-
Diafragma: f/1.4 - f/22
Min. focusafstand: 30 cm
Opbouw: 11 elementen in 9 groepen
Info: samyangbenelux.com


 

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

RedactieDIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie