Ricoh kondigt Pentax K-1 II aan

Peter Guldenpfennig 538 0
In 2016 bracht Ricoh de Pentax K-1 op de markt, een full frame waar we behoorlijk lang op moesten wachten. Nu kondigt het bedrijf een opvolger aam, de Pentax K-1 II.

Zoals de naam al doet vermoeden is het niet echt een opvolger, maar meer een update van de Pentax K-1, aangekondigd en uitgebracht in 2016. De full frame DSLR heeft eenzelfde body als de K-1 en ook de specificaties zijn vergelijkbaar.

Natuurlijk zijn er wel verbeteringen doorgevoerd. Zo is het ISO-bereik verhoogd naar 819.200 en wordt ruis in slechte lichtomstandigheden vermindert dankzij de acceleratorchip die we ook al tegenkwamen in de Pentax K70.

Pixel Shift Resolution System II

Ricoh Pentax K-1 IIVolledig nieuw in deze full frame ten opzichte van de K-1 is het Pixel Shift Resolution System II, een technologie die Ricoh in 2015 introduceerde en vergelijkbaar met de High Res Shot-technologie van Olympus.

Met deze technologie maak je vier foto’s die gecombineerd worden tot één. Gebruikmakend van de ingebouwde stabilisatie verschuift de sensor een halve pixel voor elke foto, zodat de kleurfilters van de Bayer-sensor over het hele kader belicht worden. Daardoor is het onnodig voor de camera om door middel van interpolatie missende kleurinformatie in te vullen.

De uiteindelijke foto krijgt geen hogere resolutie, maar elke pixel bevat de volledige kleurinformatie, waardoor de beeldkwaliteit omhoog gaat. Deze technologie heeft Ricoh nu verder ontwikkeld waardoor de kwaliteit nog verder omhoog moet gaan en een statief niet meer nodig is.

Upgrade voor K-1-eigenaren

Omdat de K-1 II zoveel op zijn voorganger lijkt, biedt Ricoh Amerikaanse eigenaren aan hun K-1 te upgraden voor een gereduceerde prijs. Het is niet bekend of deze actie ook voor Europese eigenaren gaat gelden, maar die kans zit er wel in.

De Pentax K-1 II is verkrijgbaar voor € 1999,-. Verdere specificaties vind je hier.

afbeelding van Peter Guldenpfennig

Peter Güldenpfennig | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Peter