Review: Triple Audio VideoFlag

Redactie DIGIFO... 2621 0
Je ziet ze vaak op tv en eigenlijk vallen ze niet meer op: 'microfoon flags', de vierkante of driehoekige blokjes om de interviewmicrofoons van de reporters. Het doel: reclame maken voor de zender. De Triple Audio VideoFlag is een digitale variant op dit concept.

Vorig jaar zagen we tijdens de Amerikaanse Superbowl reporters rondlopen met een wel heel bijzondere 'microfoon flag'; een variant met kleine oled-schermpjes, met daarop bewegende beelden. Dat willen wij ook wel eens proberen! Na wat zoekwerk kwamen we uit bij Triple Audio uit Bilthoven terecht, de Nederlandse importeur van deze VideoFlag.

Eerste Indruk

Het eerste dat opvalt zijn de kleine, maar heldere schermen. De resolutie van 320 x 240 pixels lijkt weinig, maar het is genoeg om scherpe beelden op de 2.8-inch displays te tonen. Het beeld is bovendien erg helder. Met de bijgeleverde software kan je foto’s of video naar de schermen uploaden. De software werkt alleen op Windows-computers, werk je met een Mac, dan kun je Parallels of VMWare Fusion gebruiken.

VideoFlag

Software

Met de software converteer je video’s of foto’s naar de juiste resolutie. De VideoFlag kan overweg met de meeste avi-bestanden maar ook mp4-video's met H264-codering werken prima. Ondanks dat de schermen geen speakers hebben, moeten de video’s wel en audiospoor bevatten anders werkt de conversie niet goed. Een beetje vreemd, maar als je het eenmaal door hebt is er niets aan de hand.

Verder werkt het eenvoudig. Je laadt de video’s in de software, drukt op een grote knop en de software maakt speciale avi-bestanden die je kan uploaden naar de schermen met behulp van de meegeleverde usb-kabel.

In principe zou je een hele speelfilm naar de schermen kunnen uploaden, erg nuttig is dat echter niet. De VideoFlag is bedoeld voor filmpjes van een paar seconden dat de aandacht trekt. Een bewegend logo bijvoorbeeld.

Opvallen

We hebben de Triple Audio VideoFlag nu een aantal maanden in bezit en we kunnen niet anders zeggen dan dat we onder de indruk zijn. De schermen zijn duidelijk te zien, niet alleen door de omstanders, maar ook in de video's die je zelf maakt waarbij de microfoon in beeld is.

De heldere Oled-schermen hebben een erg grote kijkhoek, kunnen tegen een stootje en zijn krasbestendig. Niet alleen wij zijn onder de indruk, de VideoFlag levert veel (positieve) reacties op tijdens het interviewen.


DIGIFOTO Pro TV in actie met de VideoFlag tijdens de Professional Imaging 2013.

Accuduur

Wat ook opvallend is aan de schermen is de accuduur. Van tijd tot tijd vergeten we de schermen uit te zetten om er vervolgens een paar uur later achter te komen dat ze nog steeds draaien. De specificaties geven 6 tot 10 uur afspeeltijd aan, maar onze ervaring is dat de VideoFlag het nog wel langer volhoudt dan dat.

Het opladen van de schermpjes gaat via usb, er is een optionele netvoeding beschikbaar. Aangezien het om drie schermpjes gaat duurt het even voordat ze allemaal opgeladen zijn, je kunt maar één scherpje tegelijkertijd opladen - of je moet drie usb-laders gebruiken.

Vastlopers

Helemaal perfect is de VideoFlag niet. Het komt wel eens voor dat de schermpjes vastlopen. Dat gebeurt vaak als je een verkeerd videoformaat op de VideoFlag zet. Eigen schuld dikke bult, zullen we maar zeggen. Toch komt het ook soms voor dat een schermpje niet aan wil gaan om onbekende redenen. De fabrikant levert een paperclip bij het apparaat waarmee je de resetknop aan de zijkant van de schermen kunt indrukken, na dat gedaan te hebben werkt alles weer.

Playlists

De VideoFlag heeft 2GB intern geheugen en dat is meer dan genoeg voor de opslag van verschillende foto’s en/of video’s. Je kans zelfs playlists maken, waardoor je als het ware een slideshow van foto’s of video's kan afspelen op de schermen.

Playlists maak je door genummerde mappen aan te maken. Zo zet je in folder '01-DFPRO' bijvoorbeeld een logo en in folder '02-DFPRO' een video enzovoorts. Is de laatste map bereikt, dan blijft de foto op het scherm staan. In het geval van een video blijft deze in een loop afspelen.

Met de knoppen aan de zijkant van het scherm kan je tussen de playlists wisselen of ze pauzeren. Handig als je wilt wisselen tussen verschillende graphics of als je voor verschillende opdrachtgevers op pad bent.

VideoFlag

Formaat

De VideoFlag heeft een compact design, ondanks dat je in feite met drie oled-schermen rondloopt.  Je moet er wel op letten dat je microfoon in de flag past; onze Sennheiser G3 microfoon is net te dik , gelukkige paste onze Shure SM58 wel in de flag. De schermen zijn in principe vastgeplakt aan een standaard driehoekige flag en als het nodig is zou je de schermen ook op een andere flag kunnen plakken.

Prijs

Al dat moois komt met een prijskaartje van net geen 330 euro, exclusief btw. Dat is de prijs die importeur Triple Audio rekent, de adviesprijs ligt met 549 euro nog een stuk hoger.

Conclusie

We kunnen niet anders zeggen dan dat de Triple Audio VideoFlag een ware eye-catcher is. Opvallen doet 'ie zeker, zowel in je eigen video's als bij omstanders. De kwaliteit van de schermen is beter dan we hadden verwacht, het beeld is altijd duidelijk zichtbaar dankzij de hoge helderheid en grote inkijkhoek.

Het prijskaartje is wat stevig, maar wat ons betreft is het de investering zeker waard. We zijn eigenlijk verbaasd dat de VideoFlag in Nederland nergens gebruikt wordt. Op tv zijn we ze nog niet tegengekomen, terwijl in Amerika vrijwel elke nieuwszender er mee werkt.

Goud AwardOordeel

+ Lithium batterij gaat lang mee
+ Eenvoudige bediening
+ Helder en krasbestendig scherm
- Schermpjes lopen soms vast
- Software werkt alleen op Windows

Specificaties

Scherm: krasbestendig Active Matrix 2,8-inch oled
Resolutie : 320x240
Intern geheugen : 2 GB
Werkuren : 6-10 uur continu afspelen
Kijkhoek : 180 graden
Accu:  3,7 V Lithium-ion, oplaadbaar via USB of via optionele netvoeding
Prijs: € 329,40 excl. btw bij TripleAudio.nl

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie