Review: TransIP Stack

Review: TransIP Stack

Redactie DIGIFO... 6359 4
Als fotograaf heb je al gauw duizenden foto's die veilig moeten worden opgeslagen. Externe harde schijven worden hiervoor veel gebruikt, maar bieden lastig toegang op locatie of op verschillende apparaten. Hoewel veel clouddiensten opslagruimte bieden, zijn ze lang niet allemaal even gebruiksvriendelijk en veilig. Hostingbedrijf Trans IP komt daarom met haar nieuwe clouddienst Stack en belooft simpele en veilige opslag, waarbij je op uitnodiging gratis 1TB krijgt. Wij hebben getest of Stack doet wat het belooft.

Ten eerste valt op hoe simpel en makkelijk Stack werkt. Het kan zich wat dat betreft prima meten met grote spelers als DropBox, OneDrive, Google Drive, iCloud etc. Nadat je de uitnodiging hebt geaccepteerd, krijg je gratis 1 TB opslagruimte. Stack is via de browser makkelijk te bereiken en kan met een klein stukje software worden geïntegreerd in de verkenner of Finder. Ook zijn er apps voor Android en iOS beschikbaar, zodat je makkelijk met al je apparaten kunt inloggen en bestanden kunt delen. Bestanden van alle formaten kunnen gemakkelijk worden geüpload, op welk apparaat je ook werkt; iets dat maar weinig clouddiensten gratis bieden.

Een handige functie is dat Stack naast de losse bestanden een afbeeldingsgalerij biedt in de browser, waarmee je makkelijk een voorvertoning krijgt van alle foto's. Indrukwekkend is daarbij dat de voorvertoning ook raw-foto's ondersteunt, wat handig is om snel te kunnen bladeren en individuele foto's te downloaden. De mobiele apps bieden deze functionaliteit nog niet, hoewel je via de mobiele browser wel toegang kunt krijgen tot de afbeeldingsgalerij, inclusief raw-foto's.

256-bit AES
Naast het gebruiksgemak is de goede beveiliging een belangrijk onderdeel van Stack, die deels mogelijk is door de ligging van de opslagservers. Door die in Nederland te plaatsen voldoet Stack aan de Nederlandse privacywetgeving, die een relatief veilige thuishaven garandeert voor alle foto's en video's, zonder bemoeienis van buitenlandse overheden. In tegenstelling tot andere clouddiensten analyseert Stack de inhoud van de bestanden niet, waardoor je zeker weet dat er niet van hogere hand wordt meegekeken. Tot slot zijn alle bestanden versleuteld met een 256-bit AES-sleutel, wat nog eens extra garandeert dat er niks wordt onderschept.

Bestanden delen en andere gebruikers
De goede beveiliging staat de snelheid van de dienst niet in de weg; wij haalden vanaf elk apparaat makkelijk de maximale snelheid van onze verbinding. Ook was het een koud kunstje om bestanden te delen met anderen. Dit kan simpelweg door een bestand aan te vinken en op het deel-icoontje te klikken in de browser op je eigen Stack-pagina. Je krijgt dan meteen een link om het met derden te delen en eventueel met een wachtwoord te beveiligen. Ook kun je de opslagruimte delen door meerdere accounts aan te maken die toegang hebben tot (een gedeelte van) je Stack-ruimte.

Conclusie
Gezien het gemak en veiligheid kunnen we concluderen dat Stack zeker alle beloftes waarmaakt als betrouwbare, snelle en veilige thuishaven voor al je foto's en bestanden. Stack zet hiermee mogelijk zelfs een nieuwe standaard neer voor cloudopslag, waar grotere spelers wat van kunnen leren. Als we daarbij bedenken dat de dienst gratis is (op uitnodiging), is de conclusie eigenlijk snel getrokken; Stack is een serieuze cloudoplossing voor de professionele fotograaf.

 

Prijs: Gratis (1TB)
Info: www.transip.nl/stack


Prijzen

1 TB: Gratis
5 TB: €10,- per maand
10 TB: €50,- per maand

 

Tekst: Maarten Jacobi

 

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie

afbeelding van Anoniem

De implementatie van de raw preview kan verbeterd worden. Want de verhoudingen kloppen niet en ik denk niet dat ze met de ingebakken JPG bestand.

afbeelding van Redactie DIGIFOTO Pro

Tsja, kan misschien wel verbeterd worden, in ieder geval fijn dat je een preview hebt en niet alle bestandsnamen hoeft te onthouden.

afbeelding van Haldar

Het is toch 2 TB voor 10 euro en niet 5TB?

afbeelding van Marcel Jong

Voor 10 euro per maand krijg je 2TB (niet 5TB).

Ik ga dit ook verder onderzoeken m.n. of het net zo goed mappen kan synchroniseren als Dropbox. Verder is helaas de encryptie met TransIP servers (nog) niet versleuteld. De opgeslagen data wel.